DAN ODLUKE U MAKEDONIJI: Građani odlučuju o budućnosti zemlje i njenom budućem nazivu

U Makedoniji je jutros u 7.00 počeo referendum na kojem građani odlučuju da li su za to da njihova zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije.

Beta

Makedonci će se o pitanju “da li ste članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?” izjašnjavati na 3.480 biračkih mesta u 80 opština i Gradu Skoplju, koja će biti otvorena do 19.00.

Pravo da se izjasni o tom dogovoru, kojim se rešava skoro trodecenijski spor oko imena Makedonije, ima 1.806.337 građana.

Referendumsko izjašnjavanje će nadgledati rekordnih 12.400 posmatrača, od kojih će 493 iz inostranstva, a za praćenje su se akreditovala i 83 strana novinara.

Najavljeno je da će referendum obezbeđivati više od 6.000 policajaca, a ministar policije Oliver Spasovski je najavio da će biti kažnjavano i svako onemogućavanje i sprečavanje gradjana da se izjasne.

Dogovorom Makedonije i Grčke, koji su u julu postigle vlade Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, predviđeno je da Makedonija imenu doda geografsku odrednicu “severna”, a sporazum predviđa i garancije za makedonski jezik i nacionalni identitet.

Uspešan referendum i ustavne promene do kraja ove godine, koje garantuju promenu naziva države u “Severna Makedonija”, uslov su za makedonsku integraciju u EU i NATO, što je Grčka blokirala zahtevajući da se najpre reši međusobni spor oko naziva.

Dogovor sa Grčkom i referendum o imenu Makedonije, koji su ocenili kao istorijski i važan za budućnost zemlje, snažno su podržale SAD i zemlje EU.