Ove godine obeležava se 73. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 68 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

 

Širom Evrope danas će biti obeležen 9. maj kao Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije, pet godina kasnije.

Ove godine obeležava se 73. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 68 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

Ta dva važna dogadjaja u istoriji Evrope, kao i svake godine, biće obeležena nizom manifestacija i odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svetskom ratu.

U zemljama Evropske unije poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Institucije EU tradicionalno 9. maja otvaraju vrata za gradjane, a predstavništva EU širom sveta organizuju različite aktivnosti i skupove namenjene gradjanima, poput debata, koncerata i poseta.

U Rusiji, na dan kada je 1945. godine Nemačka kapitulirala čime je u Evropi završen Drugi svetski rat, organizuje se tradicionalna vojna parada na Crvenom trgu u Moskvi na kojoj se prikazuju ruska vojna dostignuća.

Dan pobede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sećanja na dan kada je 1945. nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

VUČIĆ U MOSKVI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas vojnoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi povodom Dana pobede nad fašizmom.

Vučić je najavio da će s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, sa kojim se sinoć sastao u Kremlju, šetati ulicama Moskve tokom manifestacije “Besmrtni puk”.

Sa Vučićem su u Moskvu i ministri unutrašnjih poslova i odbrane, Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin.loading...