DAN POSLE: Nakon jučerašnjeg UPADA SPECIJALACA, evo šta se od jutros dešava NA SEVERU KOSOVA

Posle jučerašnjeg upada specijalnih jedinca kosovske policije, situacija na severu Kosova i Metohije je mirna, ali i dalje postoji izvesna napetost. Za danas u podne zakazan je protest u centru Kosovske Mitrovice.

Beta

Specijalne jedinice NJSO (nekadašnje ROSU) upale su u utorak ujutru na teritoriju sve četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i Metohije. Uhapšeno je 11 policajaca srpske nacionalnosti i devet civila iz Zubinog Potoka.

Iz tužilaštva u Prištini je saopšteno da nisu uhapšeni svi osumnjičeni, tako da se očekuje da će akcija biti nastavljena.

Advokat jednog od uhapšenih Dejan Vasić rekao je da je prema njegovom branjeniku korišćena prekomerna sila, da ima povrede po glavi i ruci. U jutarnjim časovima je u donjem vešu izveden iz kuće.

“Oni su optuženi da su kao organizovana grupa učestvovali u šest i više krivičnih dela, od krijumčarenja, šverca, ilegalnog prelaska granice”, rekao je Vasić.

Beta

Privedena su i dva službenika Unmika, od kojih je jedan, ruski državljanin, pušten i zbrinut u KBC Kosovska Mitrovica.

U istoj zdravstvenoj ustanovi zbrinuto je više povređenih iz Zubinog Potoka, na kojima su specijalci primenili prekomernu silu. Posle pet sati policija se povukla, a prištinske vlasti su akciju pravdale borbom protiv korupcije i kriminala.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naredio stavljanje svih jedinica Vojske i policije Srbije u stanje pune borbene gotovosti. Zapadne sile su ocenile da je reč o prekoračenju mera.

Za danas u podne najavljen je miran protest Srba u Kosovskoj Mitrovici, a predsednik Srpske liste Goran Rakić kaže za RTS da je cilj da se pokaže jedinstvo i da Srbi žele mir.

“Želimo da pokažemo Prištini i međunarodnoj zajednici koliko nas ima i da nas nisu uplašile akcije ROSU i specijalnih snaga, da ćemo ostati i braniti svoje domove”, rekao je Rakić.

Rekao je da je juče upotrebljena prekomerna sila i da je prebijan goloruki narod u Zubinom Potoku. Među privedenima su, kaže, i tri žene za koje se ne zna u kakvom su stanju.

Ako tužilaštvo danas pusti uhapšene poboljšaće situaciju, rekao je Rakić.

“Juče uhapšeni iz Zubinog Potoka ni za šta nisu krivi, osim što su goloruki stali ispred do zuba naoružanih policajaca”, istakao je predsednik Srpske liste.

Najavio je da će aktivirati krizni štab i da će donositi odluke iz minuta u minut.