DAN ZA ISTORIJU: Severna i Južna Koreja dogovorile PRESTANAK RATA, ali svet ipak više priča o KIMOVOM IZNENAĐENJU

Severna i Južna Koreja
Beta

Samit lidera dve Koreje Kim Džong Una i Mun Džae Ina isplaniran je do najsitnijih detalja, ali je ipak došlo do odstupanja i iznenadjenja.

 

Predsednici Južne i Severne Koreje Mun Džae In i Kim Džong Un postigili su istorijski dogovor o denuklearizaciji i prestanku rata! U zajedničkom saopštenju se navodi da “neće biti više rata na Korejskom poluostrvu i da je počela nova era mira”. Takođe, navodi se da su se dvojica lidera dogovorila da počnu da rade na potpunoj denuklearizaciji na poluostrvu.

Najveću pažnju je izazvalo rukovanje dvojice lidera i to što je Kim prekoračio nizak betonski zidić koji u demilitarizvanoj zoni predstavlja graničnu liniji između dveju Koreja.

Iznenađenje predstavlja taj Kimov gest. Kad ga je Mun na samo liniji pitao kad bi mogao da poseti severnog suseda, Kim je sa osmehom iznenada odgovorio: “A što ne sada?” pokazavši Munu rukom da zajedno prekorače liniju, te da zvanično budu na svernokorejskom tlu. Što su i učinili.

Lideri su se tu ponovo rukovali i prešli ponovo liniju u suprtonom smeru da bi otišli na sastanak u “Kuću mira” gde je 1953. godine potpisano primirje posle Korejskog rata.

Južnokorejci su dan uoči samita imali generalnu probu protokola posete, rekao je portparol Munovog kabineta i dodao da je svaki detalj isplaniran – od osvetljenja do cvetnog aranžmana.

Prostorija u kojoj je održan samit je sveže okrečena, a pažnju su privukli ugalj i crni luk u uglovima da bi se ublažio mirise farbe, kao i uključeni ventilatori.

Severnokorejska strana se takođe pripremila za samit. Obezbeđenje je obrisalo stolicu na kojoj je Kim trebalo da sedne. Članovi obezbeđenje Kima takodje su pažljivo odabrani, po fizičkoj formi, izgledu, snajperskim sposobnostima i boraličkim veštinama, kako im “ne bi ni mrav promakao”.

Ceremonija dočeka je bila s nizom skrivenih poruka, među kojima cvetni ukrasi od božura i belih rada kao korejski simboli dobrodošlice i mira.loading...