Danas hitan sastanak Saveta bezbednosti: Svetska javnost oštro osudila Pjongjang

Severna Koreja
Screenshot

Odluka Severne Koreje da ispali raketu dugog dometa radi, kako se ističe u Pjongjangu, lansiranja satelita u svemir, naišla je na oštru osudu svetske javnosti, a neke zemlje, smatrajući da je reč o raketi koja može da nosi nuklearnu bojevu glavu, zalažu se za postavljanje raketnog odbambenog sistema na Korejskom poluostrvu.

 

Savet bezbednosti UN će danas zbog novonastale situacije održati hitan sastanak na zahtev SAD, Južne Koreje i Japana.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je Severnu Koreju da prestane s provokativnim akcijama. On je izrazio duboko žaljenje zbog ispaljivanja rakete dugog dometa, i naglasio da takva odluka Pjongjanga ozbiljno krši rezolucije UN.

– Severna Koreja je koristila tehnologije balističkih raketa, što predstavlja kršenje rezolucija Saveta bezbednosti i to uprkos zajedničkom apelu svetske javnosti protiv takve inicijative – naglasio je generalni sekretar UN.

GRAD UŽASA: Muškarci se sređuju kako bi osvojili devojke a onda im ŽIVOT PRETVORILI U PAKAO

Predsednica Južne Koreje Park Geun-Hje tražila je od Saveta bezbednosti UN usvajanje oštrih kaznenih mera protiv Severne Koreje.

Vašington je oštro osudio potez Severne Koreje, kao destabilizujući i provokativan, a Tokio je naveo da je reč o akciji koja se “apsolutno” ne može tolerisati. SAD i Južna Koreja najavile su postavljanje antiraketnog štita na jugu poluostrva.

Odluku Severne Koreje oštro je osudila i Rusija, koja je ocenila da je ona vrlo štetna za regionalnu stabilnost.

Novinarku SEKSUALNO NAPALA dva mladića dok je izveštavala uživo

– Evidentno je da takve akcije vode u ozbiljno pogoršanje situacije na Korejskom poluostrvu i u severoistočnoj Aziji i jako je štetno za bezbednost zemlje i regiona – navelo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Žaljenje zbog odluke Severne Koreje izrazila je i Kina, najvažniji saveznik Pjongjanga.

Francuska je takođe osudila Pjongjang i od Saveta bezbednosti zatražila brzu i oštru reakciju.