DANAS PRESUDA PRELIĆU: Navršilo se OSAM godina od ubistva francuskog navijača Brisa Tatona

đorđe prelić
youtube/ screenshot

Viši sud u Beogradu izreći će danas novi presudu navijaču Partizana Аorđu Preliću, koji se tereti za učešće u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona u centru Beograda 2009. godine.

 

Prelić je u odsustvu bio osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je odobreno ponavljanje suđenja nakon što je uhapšen i izručen iz Španije 2014. godine nakon višegodišnjeg bekstva.

 
Tokom ponovljenog suđenja sud je saslušao dva nova svedoka koji nisu davali iskaz tokom prvog postupka.

To su vlasnica frizerskog salona sa Obilićevog venca koja je prva pozvala Hitnu pomoć i čuvar iz garaže koji su tvrdili da je mladić pao preko ograde, odnosno da nije bačen kako je to navedeno u optužnici.

Prelić je optužen kao jedan od organizatora nereda koji su doveli do masovne tuče navijača Partizana i francuskog Tuluza na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine neposredno pred utakmicu Partizan – Tuluz, a u kojoj je stradao Taton.

Više javno tužilaštvo je u završnoj reči predložilo sudu da Prelića ponovo proglasi krivim i osudi za krivično delo teško ubistvo.

Prelićevi branioci tražili su oslobađajuću presudu jer smatraju da nema dokaza da je on učestvovao u neredima i usmrćivanju francuskog navijača.

I na novu presudu i tužilaštvo i Prelićeva odbrana će imati pravo da se žale Apelacionom sudu u Beogradu.

Prelić je u junu 2014. godine izručen Srbiji iz Španije nakon višegodišnjeg bekstva, pa mu je zbog pravosnažne presude kojom je osuđen u odsustvu na 15 godina zatvora, odobreno ponavljanje suđenja.

On je na početku ovog postupka negirao bilo kakvu vezu sa smrću Tatona, tvrdeći da nije učestvao u tuči.

Viši sud je početkom 2011. godine Prelića prvostepeno osudio na 35 godina zatvora, ali je ta presuda preinačena odlukom Apelacionog suda i kazna mu je smanjena na 15 godina zatvota.

U neredima na Obiliđevom vencu u Beogradu neposredno pred početak fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza grupa huligana je 17. septembra 2009. godine pretukla Tatona, koji je od zadobijenih povreda umro 29. septembra u Kliničkom centru.

U procesu za ubistvo Tatona neki od osuđenih su već odslužili kazne.

Suđenje zbog ovog krivičnog dela ponavlja se i Dejanu Puzigaći koji je u ponedeljak negirao krivicu.

On je uhapšen nakon višegodiasnjeg bekstva u Atini a potom izručen Srbiji.