DANAS SMENA HARADINAJA?! Kosovo bruju zbog ove vesti, pada vlada, UKIDAJU SE TAKSE?!

Današnji sastanak predsednika kosovskog parlamenta i premijera sa američkim ambasadorom na Kosovu Filipom Kosnetom, na kojem će se razgovarati o zahtevima SAD za ukidanje takse može dovesti do destabilizacije institucija Kosova, odnosno do smene Haradinaja, smatraju prištinski mediji.

Haradinaj
BETA

Predstavnici Demokratske partije Kosova, čiji je lider Kadri Veselji i sazvao ovaj sastanak, očekuju da će se postići dogovor, odnosno da će Haradinaj prihvatiti zahtev za ukidanje taksi i da neće doći do pogoršanja odnosa sa SAD.

U medijima se ocenjuje da je pitanje takse preraslo u veliki znak pitanja koji dovodi u pitanju ne samo odnose sa EU već i sa SAD, a na unutrašnjem planu može dovesti do destabilizacije institucija, odnosno do pada vlade Ramuša Haradinaja.

Kao razlog tome su neslaganja između predsednika Kosova Hašima Tačija i premijera Haradinaja.

Tači je od premijera Kosova, Ramuša Haradinaja, juče zatražio da se ukinu takse koje su uvedene za robu koja su uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, što je zahtev i Sjedinjenih američkih država i poručio da treba prestati sa populističkim odlukama.

Tači je na Fejsbuku, ne pominjući imenom Haradinaja, podsetio da je prijateljstvo Kosova i SAD stalno, ali da se podrška SAD ne može smatrati bezuslovnom.

– Američka podrška se ne može smatrati bezuslovnom ako činimo greške koji dovode u pitanje američke interese i vrednosti na Kosovu, regionu i Evropi. Naše vrednosti i vizije su u saglasnosti sa američkim – poručio je Tači na fejsbuku dodajući da je bez pomoći SAD i saveznika istorijski uspeh Kosova bio nemoguć.

Kosovski predsednik ističe da se aktuelna kretanja i delovanje državnih institucija Kosova sa zabrinutošću prate od strane američke vlade.

– Ova je situacija za žaljenje. Zato je sada vreme da poštujemo američke prijateljske savete koji imaju za cilj jačanje države Kosova i pacifikaciju regiona. Odluke bilo kog državnog lidera ne smeju da dovedu u pitanje državni i strateški interes SAD za Kosovo i šire. Populističko delovanje ne sme da dovede u pitanje viziju u strateške odluke Kosova. Takođe, ni arogancija koja se pokazuje u odnosu na Evropsku uniju ne služi na čast našoj državi niti čini ponosnim naše saveznike i SAD – napisao je Tači.

Prema njemu “alijansa Kosova sa SAD vredi više i značajnija je od interesa bilo koga”.

Prethodno je Haradinaj 15. januara u Račku izjavio da zahtevi za ukidanje takse njega mogu koštati položaja premijera, da ga mogu poslati u Hag, ali da se nikada neće odreći takse za odbranu teritorije Kosova.

– Obećavam da ću nastaviti ovaj put. Ako me velika sila (SAD) i podmetanja budu oborili (sa vlasti) i van vlade ću nastaviti ovaj put, kako sa ulice, tako i sa njive ili iz šume i ako budem iza rešetaka, gde je baš dobro, ja ću nastaviti (da delujem), ali naše (albansko) pravo niko ne može da dovede u pitanje. To treba da shvate svi i niko nas ne može pokolebati. Mi ćemo ići ovim putem – kazao je Haradinaj.

Ne pominjući imena Haradinaj je rekao da se “sve ovo sprema na Kosovu, a ne od prijatelja Kosova”.

Haradinaj je i komesaru za proširenje EU Johanesu Hanu tokom ovonedeljne posete Kosovu poručio da Kosovo neće ukinuti odluku o uvodjenju takse za robu iz Srbije i BiH.

Protiv povlačenja taksi se izjasnio i predsednik Nacionalnog saveta Socijaldemokratske inicijative, Jakup Krasnići koji je poručio da je mnogo bolje da padne vlada, čiji je koalicioni partneri njegova stranka, nego li da Kosovo povuče odluku o uvođenju taksi.

U Demokratskoj partiji Kosova, iako su se prvobitno hvalili da su takse uvedene na predlog predsednika stranke Veseljija i zamenika predsednika stranke i premijera Kosova Envera Hodžaja, sada, iako se zvanično ne kaže, izgleda da se stvara situacija u kojoj će Haradinaj, ako ne prihvati ukidanje takse, izgubiti njihovu podršku.

Na Kosovu nije mali broj onih koji veruju da se iza svakodnevnih štrajkova i zahteva za povećanjem plata indirektno krije uticaj predsednika Tačija, koji se indirektno, kako ovde kažu, na taj način rešava svih protivnika, jer se pored takse on i premijer Haradinaj ne slažu i oko mogućnosti razmene teritorija odnosno korekcije granica.