DANAS ZASEDA KRIZNI ŠTAB: Na stolu POPUŠTANJE MERA, Vesić otkrio KOJIH TAČNO

Prema poslednjim informacijama, u danu za nama je od posledica kovida 19 preminulo još 18 osoba, a registrovan je 901 slučaj zaraze.

printscreen/youtube.com/KTV Televizija

Nadležni poručuju da je epidemijska situacija povoljnija zahvaljujući vakcinama, ali da je i dalje potreban oprez.

Krizni štab zaseda danas u 15.30, nakon čega se očekuje obraćanje nadležnih. Vesić je, gostujući u Jutranjem programu TV Prva, rekao da očekuje da danas bude doneta odluka o popuštanju određenih protivepidemijskih mera.

U bolnicama širom zemlje nalazi se 3.311 obolelih od kovida, od kojih je 98 na respiratoru. Od početka pandemije u Srbiji su na koronavirus testirane 3.977.053 osobe, obolelo je 704.398 građana, a preminulo 6.629 pacijenata.

Situacija u Novom Sadu i Vojvodini je bolja. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević naveo je za RTS da su brojevi bolji, ali da nisu takvi da bi moglo da se kaže da možemo da se opustimo.

Moguće da će danas Krizni štab odlučiti od kog datuma će u Srbiji moći da se organizuju skupovi, kaže Vesić.

“Imali smo jedan dobar trend, u smislu da svaki dan imamo manje novooobolelih. Taj broj se kreće između 40 i 50, čak i za vikend, kada uvek imate manji broj testiranih, imali smo i ispod 30 novozaraženih po danu. Ne tako davno, imali smo preko stotinu dnevno novoinficiranih građana”, kazao je Vučević.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je za RTS da vakcinacija ide dosta dobro, ali da je važno da se vakcinišu i ljudi u malim mestima, a ne samo u velikim gradovima.

“Ako imamo 5.500.000 punoletnih građana, treba da dostignemo makar cifru od 3.000.000 vakcinisanih. Sada smo negde na 2.200.000. U narednih mesec i po dana možemo ostvariti uslove da stvarno mnogo opuštenije i normalnije živimo”, ističe doktor Tiodorović.

Upozorava da ne treba žuriti sa popuštanjem mera i da je vrlo važno da svi pokažemo strpljenje.