Darko Stanojević ima 38 godina. Živi sa ocem Ljubišom u trošnoj kući od blata u šumadijskom selu Knić pored Kragujevca. Za sebe sa ponosom kaže da je starosedelac ovog poznatog i velikog sela koje je zadnjih godina nažalost opustelo.

  

Pored toga što zna svoje korene, Darko je bio i vrhunski vojnik. Kao artiljerijski poručnik branio je svoju otadžbinu 1999. godine na Kosovu.

 

Godine 2002. Darku je konstatovan tumor na mozgu i od tada za njega kreće sve nizbrdo. Posle operacije, kao nuspojavu dobio je epilepsiju.

Kako od države ne dobija preko potrebnu pomoć Darko je prinuđen da svoju egzistenciju bazira na očevoj penziji od 6.000 dinara. Već godinama on dobija rešenja da mu se isplati socijalna pomoć, ali se postupak već 4 puta vraća na početak. I tako u krug.

 

Tako je i danas posle gotovo 15 godina od trenutka kada je saznao da je teško bolestan. Razapet između raka i epilepsije ovaj skromni čovek živi teško.

– Od prvog do prvog u mesecu živimo od 6 hiljada dinara. Nekada se dogodi da nemamo ni za hleb jer zbog bolesti i čestih napada epilepsije ja ne mogu nigde da radim – priča za Dnevno.rs Darko. 

Pre dve godine tokom epileptičnog napada Darko je izgubio svest i pao na vreli šporet. Tom prilikom zadobio je teške telesne povrede. 

 

Koliko će ga zdravlje uopšte još služiti, kaže da može samo da nagađa. Slično kao i u sporu sa državom, oba procesa su duga i neizvesna, a život Darka i njegovog oca svakim danom postaje sve teži.

Tata ima 61 godinu i već je star, a kuća nam je u očajnom stanju. Najgore je preko zime kada imamo velikih problema sa pacovima. Oni ulaze kako bi se zagrejali i jedu sve pred sobom. Pokušavamo da ih izbacimo, ali često ne uspevamo – žali se Darko.

U inače teškom i mučnom životu ovog čoveka postoji samo jedna stvar koja ga opušta i podseća da je život ipak lep.

– Imam jato od sedam gusaka o kojima brinem i to je ponekad jedini razlog zbog kojeg smognem snage da ujutru ustanem. Ne možete da zamislite koliko me smiruje da ih samo gledam – kaže Darko i na naše pitanje da li bi ih zaklao kaže da to ne bi nikada uradio čak i da nema šta da jede. 

Snovi o novoj kući

 

Darko se ne predaje i i dalje želi da nastavi u ostvarenju svojih skromnih planova i snova. Voleo bi da nastavi radove na novoj kući koji su stali pre 5 godina.

Naime, nakon zemljotresa 2012. Darko je dobio pomoć od opštine u vidu građevinskog materijala. Tada je u rekordnom roku, uz pomoć lokalnih majstora i prijatelja, podigao svoju novu kuću, ali samo do ploče.

 

Dalje nije mogao jer nije imao materijala ni novčanih sredstava. I tako, punih 5 godina, radovi na Darkovoj kući stoje, ali se ovaj čovek nada da će jednoga dana moći da pokrije svoj novi dom, u njega uvede struju i vodu i postavi prozore.

 

 

Darku Stanojeviću je potrebna svaka vrsta pomoći. Nedostaju mu hrana, lekovi, topla odeća, građevinski materijal… Ovom prilikom on apeluje na sve ljude dobre volje da se odazovu i pomognu mu, koliko ko može. 

Portal Dnevno.rs pridružuje se apelu ovog čoveka i poziva vlasnike stovarišta i građevinskog materijala da se jave kako bi do sledeće zime Darko i njegov otac imali makar krov nad glavom.