Otvaranje poglavlja najverovatnije 19. jula?

Evropska zastava
Freedigitalphotos.net/Ventrilock

Na Samitu u Parizu postignut je dogovor da 19. jula budu otvorena poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije sa EU, nezvanično saznaje RTS. Izvori iz Evropske komisije rekli su, međutim, agenciji Beta da se napori za otvaranje poglavlja nastavljaju danas u Parizu, kao i u prethodnom razdoblju.

 

Zasad još nije utanačen tačan datum kad bi moglo biti otvaranje tih ključnih poglavlja o vladavini prava i temeljnim slobodama, dodali su obavešteni izvori bliski evropskom komesaru Johanesu Hanu i visokoj predstavnici Federiki Mogerini.

Oni su to Beri rekli na molbu da li mogu da potvrde navode medija da je postignut dogovor da se poglavlja otvore 19. jula.

Ranije danas, premijer Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas u Parizu da se nada da će pitanje otvaranja poglavlja biti rešeno u toku dana.

On je rekao da je Velika Britanija skinula rezervu s Poglavlja 23, kao i da veruje da “Hrvatska želi dobro svom srpskom susedu i da će oni taj napor danas da učine”.

Tanjug je ranije danas preneo informacije iz diplomatskih izvora da bi, ukoliko dođe do konsenzusa među zemaljam članicama, poglavlja 23 i 24 mogla biti otvorena najranije 18. jula, kada u Briselu počinje dvodnevni sastanak Saveta ministra spoljnih poslova EU.

Premijer Aleksandar Vučić ranije danas je “prognozirao” takav ishod, rekavši da “ne bi isključio” mogućnost da se danas, u neformalnim razgovorima sa predstavnicima Hrvatske i sa evropskim zvanicnicima, reši problem blokiranja otvaranja poglavlja 23 i 24.

On je uoči odlaska u Pariz rekao u Beogradu da će o ovom pitanju razgovarati sa nemačkom kancelarkom i evropskim zvaničnicima, tačnije da će tražiti da čuje razloge blokadi, budući da je Srbija učinila sve što je do nje.

U međuvremenu je procurelo da je Britanija dala saglasnost, pošto se pre izvesnog vremena saznalo da ima izvesne “tehničke” rezerve.