Debeli minus, DEBELO NAS UDARA PO DŽEPU: Cena goriva SKAČE iz dana u dan

gorivo
pixabay.com

Izuzetno niske temperature u Srbiji i regionu stvorile su ozbiljne probleme u transportu motornih goriva.

 

Ukoliko ovakve vremenske prilike potraju, iz Udruženja naftnih kompanija Srbije upozoravaju da bi snabdevanje tržišta gorivom moglo da bude ugroženo, što bi dovelo do povećanja cena.

I nakon brojnih problema koje su ledeni dani izazvali u našoj zemlji, na pomolu je još jedna posledica. Naime, usled zaleđenih reka, kao i trenutnog prekida plovidbe, snabdevanje tržišta Srbije gorivom moglo bi postati neizvesno.

Srećna okolnost je da su januar i februar periodi kada je smanjena i potrošnja, ali treba znati da prosto jedna trećina evrodizela koji se troši u Srbiji potiče iz uvoza. A taj uvoz se upravo realizuje rečnim transportom. I kada dođe do ovakvih situacija, Srbija ne može da računa na taj izvor snabdevanja– kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

A kako su građani reagovali na ovu vest?

U ovoj situaciji jedino što sada primećujem to je da cena goriva svaki dan raste. Znači neko lepo koristi ovu situaciju da bi opravdao povećanje cena sa nestašicom i ledom i snegom.

Oni kroje kapu, pa sad videćemo šta će biti, to sad od njih zavisi. A mi šta ćemo, nemamo kud.

Neka ga ima, pa ko može – koristiće, ko ne može – neće i gotovo.

Vidim svakog dana da se cene goriva menjaju, iz dana u dan, ali imam utisak da to ponekad i dva puta dnevno rade, ujutru i uveče.

Drumski transport, naročito većih količina goriva, uopšte se ne koristi, jer je neracionalan i u velikoj meri podiže troškove poslovanja. A sada će to možda postati jedino rešenje.

Ukoliko ovo vreme potraje, udeo goriva koje se dopremi u Srbiju alternativnim transportom će biti sve veći. To gorivo svakako zbog većih troškova mora biti i skuplje nego što je ovo koje se doprema rečnim putem. No nadamo se da neće ovo baš toliko dugo trajati da poveća taj udeo goriva transportovan kamionima na srpsko tržište i da neće do tako dramatičnih promena cena doći– kaže Mićović.

Za sada uvoznici imaju dovoljno zaliha, međutim i te zalihe imaju svoj kraj. A kada se uspostavi plovidba Dunavom, treba računati da će proći bar deset dana do prve količine goriva na benzinskim stanicama u Srbiji.