Deca poput Sofije Ezhove (5) prate uputstva dobijena iz "Škole za veštice" i uključuju gasne instalacije, što dovodi do požara i teških povreda.

 

Nekoliko devojčica je unakaženo i završilo je u bolnici zbog teških opekotina nakon što su postale žrtve bolesne internet prevare.

Stravična igra, bazirana na animiranoj seriji “Winx Club: School of Witches” (Vinks klub: Škola za veštice), nagovara devojčice da odvrnu gasne instalacije u kući, što je dovelo do mnogih požara i teških povreda. 

Poslednja žrtva ove stravične prevare je petogodišnja Sofija Ezhova, koja je zadobila teške opekotine i koja je spasena u poslednji čas.

Bolesni umovi su preko društvenih mreža poslali poruku devojčicama da će postati “vatrene vile”, popularan termin iz serijala, ukoliko odvrnu gasne instalacije u svojim domovima i izgovore magične reči. Ta poruka izgleda kao fotografija iz crtaća sa vilama i ispisanim tekstom:

U ponoć, kada svi u kući spavaju, ustani iz kreveta i obiđi oko sobe tri puta. Potom izgovori magične reči “Aflijevo carstvo, slatke male vile, dajte mi moć, to vam tražim ja.” Potom idi tiho u kuhinju da te niko ne primeti ili će izgovorena magija nestati. Onda pusti gas na sve četiri ringle, ali nemoj da pališ vatru. Ne želiš da se opečeš, zar ne? Vrati se u krevet i lezi da spavaš. Magični gas će doći do tebe, ti ćeš ga udahnuti dok spavaš i ujutro, kad ustaneš, reci: “Hvala ti, Afli, postala sam vila.” I onda ćeš postati prava vatrena vila.

Potpukovnik Andrej Tutuev, član Ruskog istražnog komiteta, rekao je da je nakon žalbi roditelja pokrenuta istraga o ovoj prevari.

Verujemo da je cilj osoba odgovornih za širenje ove poruke da se izazove panika među roditeljima– rekao je Tutuev.

Državni tužilac Irina Minina upozorila je da se intezivno traga za onima koji su napravili ovu poruku. Nadležni tvrde da je situacija alarmantna jer internet pretraživači otkrivaju da je u poslednjih mesec dana na internetu više desetina hiljada puta pretraživan termin “kako postati vatrena vila”.

ZAKON MORA DA SE PROMENI

Poslanica Irina Jarovaja kaže da je reč o čistoj manipulaciji: “Ovo je manipulacija na daljinu koja može da ima smrtonosne posledice. Poruka nije delo amatera, već profesionalaca. Naš pravni sistem i postojeći zakoni nisu odgovarajući da bismo se izborili sa ovim problemom“.