Delegacija EU i Beogradski festival igre za usavršavanje mladih igrača

Emilijano Pikoli
Promo

U susret 15. Beogradskom festivalu igre, jedan od vodećih evropskih pedagoga klasičnog baleta, maestro Emilijano Pikoli iz Italije održaće u Beogradu majstorski kurs od 25. do 29. januara 2018. godine.

 

Majstorski kurs se treću godinu za redom realizuje zahvaljujući podršci Delegacije Evropske unije u Srbiji, sa ciljem podsticanja razvoja i edukacije mladih igrača u Srbiji. Kurs je namenjen različitim uzrastima učenika koji pohađaju profesionalne baletske škole u Srbiji, kao i mladim igračima.

Emilijano Pikoli je diplomirao u Baletskoj školi Opere u Rimu, pod vođstvom Elizabete Terabust. Radio je sa brojnim poznatim pedagozima, uključujući Dereka Dina, Viktora Litvinova i Masima Morikonea. Još za vreme školovanja, ostvario je zapažene uloge u Burnonvilovom „Napulju“, Mjasinovom „Grku Zorbi“, Pistonijevoj „La Stradi“, Prebilovom „Don Kihotu“ i „Krcku Oraščiću“, kao i u koreografijama Maura Bigoncetija i Dereka Dina.  

Svoj prvi profesionalni angažman je dobio u Operi u Nici, gde je igrao u koreografijama Frederika Aštona, Džona Kranka i Leonida Mjasina. Svoju karijeru je nastavio u Baletu Opere u Bordou, trupom sa kojim je ostvario brojne turneje po Aziji. Kasnije se priključuje kompaniji Aterbaleto u Ređo Emiliji, u postavkama Morisa Bežara i Fabricija Monteverdea. Nastupao je često i u Areni u Veroni.

Nakon boravka u Italiji, ponovo se vraća u Francusku, i to u Balet Kapitol iz Tuluza, gde je igrao u svim klasičnim produkcijama, ali i u postavkama Jiržija Kilijana, Uve Šolc, Pitera Martinsa, Žorža Balanšina, Hansa van Manena… Godine 2004. dobija francusku državnu diplomu za pedagoga umetničke igre, i počinje da predaje na Konzervatorijumu u Tuluzu, ali i kao gost u drugim evropskim školama. Takođe je predavao analizu pokreta u osnovnim školama, za decu od 5-10 godina. 

Tokom 2011. godine, bio je angažovan kao balet majstor za produkcije Amedea Amodija. Iste godine, otpočinje saradnju sa rimskom Baletskom akademijom i postaje direktor baletskog departmana u centru D.A.F., posebno angažovan na kursevima stručnog usavršavanja. Emilijano Pikoli je često član žirija baletskih takmičenja u Italiji i inostranstvu, dok su mnogi njegovi učenici danas igrači u Baletu Opere u Rimu i Baletu Teatra San Karlo u Napulju, ili učenici prestižnih škola. 

Maestro Pikoli će u Beogradu svakodnevno voditi po tri časa klasičnog baleta i repertoara, sa ciljem da deci i mladim igračima približi nove metode iz oblasti pedagogije klasičnog baleta  kao i najsavremenije trendove evropske baletske škole i savremene scene.

Delegacija EU šesti put zaredom daje podršku Beogradskom festivalu igre koji promoviše razmenu umetnika i pedagoga između Srbije i Evropske unije kao i edukaciju mladih talenata u Srbiji i time podstiče evropske vrednosti poput multikulturalnosti, raznolikosti i solidarnosti između nacija i generacija.

Informacije o kursu

Majstorski kurs će se održati od 25. do 29. januara 2018. godine u salama Baletske škole Nacionalne fondacije za igru u Beogradu, u Kolarčevoj broj 3, na I i II spratu.  Grupe će biti podeljene na početnike (deca od 9-11 godina), srednji nivo (12-15 godina), kao i napredni-profesionalni nivo (od 16-20 godina).  Očekuje se oko 60 aktivnih polaznika, a kurs je otvoren i za sve zainteresovane domaće pedagoge klasičnog baleta i savremene igre.

Prijave za majstorski kurs za učenike profesionalnih baletskih skola, mlade igrače i baletske pedagoge, vrše se putem telefona: 060 35 00 504 ili 060 35 00 505.