DELTA SOJ STIGAO U HRVATSKU: Da li će u Srbiji ostati povoljna KORONA situacija?

Epidemiološka situacija je stabilna. Broj obolelih se smanjuje, ali stručnjaci upozoravaju da je pitanje vremena kada će se pojaviti delta soj koronavirusa i zato pozivaju na oprez.

Printscreen

U Hrvatskoj detektovano 26 slučajeva delta soja

Delta soj virusa širi se Hrvatskom, a prema epidemiologu iz HZJZ-a Ivi Pam Novosel najviše obolelih od tog virusa detektovano je u Šibensko-kninskoj župani – 19, šest u Međimurskoj i jedan slučaj u Zagrebu, prenosi HRT.

Ona je gostujući na hrvatskom radiju rekla da britanski soj koronavirusa još uvek vlada Hrvatskom, kao i da je proše sedmice sekvencionisano 207 uzoraka, od toga je 165 ili oko 80 posto alfa ili britanski soj, dok je 26 delta soj.

U istoj emisiji zadarski epidemiolog Alan Medić nije isključio mogućnost da je indijski soj virusa pristan i u Zadarskoj županiji, preneli su hrvatski mediji.

Testirano 76 uzoraka iz Pčinjskog okruga, jedan pozitivan

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, na kovid 19 testirano je 76 uzoraka iz Pčinjskog okruga. Od tog broja jedan uzorak iz Vranja je pozitivan na koronavirus.

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljena su 32 pregleda, od čega 19 prvih. Uzorkovana je krv kod 21 pacijenta i sačinjena su 2 RTG pluća.

Urađeno je 19 antigenskih testova, od kojih je jedan pozitivan na koronavirus.

U kovid bolnici ZC Vranje hospitalizovana su dva pacijenta. Imaju bronhopneumoniju i trenutno su na kiseoniku. Na bolničko lečenje primljen je jedan pacijent.

Od početka epidemije registrovan je 716.301 slučaj koronavirusa u Srbiji, a testirana su 4.389.686 uzorka.

Od 930 kreveta u Batajnici, popunjeno je 70, većinom mladim pacijentima. Dr Jelena Veličković, pomoćnica direktora Kovid bolnice u Batajnici, rekla je za RTS da postoji predrasuda da infekcija zaobilazi, barem u teškoj formi, mlade ljude. Naglasila je značaj prevencije posebno u toj kategoriji bolesnika.

U ovom trenutku na lečenju u crvenim zonama je 321 pacijent, oko 5.000 pacijenata manje nego pre samo dva meseca.

Dobre vesti dolaze iz ustanova socijalne zaštite. Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je da prvi put nakon 15 meseci nema nijednog zaraženog koronavurusom u ustanovama socijalne zaštite ni kada je reč o njihovim korisnicima ni o zaposlenima.

Lekari kažu da oni koji su primili makar prvu dozu imaju lakšu kliničku sliku pa je poruka jasna – najveći saveznik u stavljanju epidemije pod kontrolu je vakcinacija.

Počela su velika sportska takmičenja, a najveće od svih – Olimpijada, predstoji ovog leta. Lekari kažu da korona ne zaobilazi ni vrhunske sportiste i govore o značaju vakcinacije i za tu kategoriju.

Pavle Zelić iz Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije rekao je da kovid 19 čak i kod vrhunskih sportista, ljudi koji su u maksimalnoj najboljoj životnoj formi, izaziva teške i hronične posledice, taj nedostatak u organizmu koji je oštećen posle kovida jeste ono što će ga onemogućiti da taj šampionski pehar podigne.