DEMOKRATIJA U SRBIJI: Šest NEDOPUSTIVIH događaja na izborima 2022. godine

Jučerašnji izbori potvrdili su još jednu pobedu režima Aleksandra Vučića na svim nivoima. Ipak, nakon događaja koji treba da predstavlja "praznik demokratije", ostaje gorak ukus na ustima zbog svega viđenog.

Foto: screenshot/youtube.com

Brojne nepravilnosti, manipulacije i spletke obeležile su izborni proces. Ekipa portala Nova.rs izdvojila je najupečatljivije momente sa jučerašnjih izbora, koji mnogima neće ostati u dobrom sećanju.

Bez premca najdramatičnija scena na izborima zabeležena je nedaleko od mesnog odbora Srpske napredne stranke Nova Galenika u Zemunu, kada je lider Pokreta slobodnih građana brutalno pretučen, nakon što je pokušao da ukaže na izborne neregularnosti.

Kolaps na biračkim mestima

Neočekivano visoka izlaznost i veliki broj nepravilnosti na današnjim izborima uneli su pometnju u redove pojedinih stranaka, što je dovelo do opšteg kolapsa na brojnim biračkim mestima. Nezapamćeni redovi koji su se stvorili ispred brojnih biračkih mesta probudili su sumnju kod pojedinih glasača da se radi o sabotaži i kalkulisanom usporavanju izbornog procesa.

Problem je bio u nepravilnostima koje su napravile “čepove” na biračkim mestima…

Bilo je i onih koji su odlučili da nekim ljudima, eto tako prosto, zabrane da glasaju.

Iako birači mogu da glasaju i kada se nađu u redovima u 20 časova na biračkom mestu, na pojedinim glasačkim mestima ovo pravilo je, kako nam javljaju sugrađani, narušeno i to još u 19.45 časova. Na video-snimku vidi se žena, za koju se pretpostavlja da je članica biračkog odbora, govori okupljenima da joj je rečeno da zaključa beogradsku osnovnu školu i da ne mogu glasači da dolaze u 20 časova.

Rekordna izlaznost u Beogradu

Na jučerašnjim izborima za skupštinu Grada Beograda izašlo je gotovo 100.000 više birača u odnosu na sve izbore u prethodnih 10 godina. Prema procenama opozicionih partija, na izbore u Beogradu danas je izašlo najmanje 922.000 birača, odnosno oko 60 odsto.

To je praktično 100.000 više nego na izborima 2016. i 2018. godine – značajno više uistinu.

Bugarski vozovi ponovo tutnje

Na desetine slučajeva “bugarskih vozova” zabeleženi su širom Srbije. Podsetimo, Bugarski voz je fenomen u kom Lokomotiva (organizator), koristeći svoje mesto u organizaciji izbora, uzima prazan glasački listić i zaokružuje redni broj željene partije.

Masovno napuštanje izbornih mesta od strane SNS kontrolora

Nije bilo lako pratiti ove izbore, nije bilo lako na njima ni glasati. U moru neregularnosti, izdvajaju se, recimo, opstrukcije koje su članovi biračkih odbora iz redova naprednjaka činili na biračkim mestima.

Slike i snimke možezte pogledati OVDE.