Demonstranti najavljuju nove proteste: Širom Srbije organizovane ekološke blokade (VIDEO)

Okupljeni oko Saveza ekoloških organizacija Srbije i građani, udruženi protiv eksploatacije litijuma, blokirali su puteve od 13 do 16 časova u nekoliko mesta.

Foto: screenshot/twitter.com/N1

Demonstranti su rekli da će blokade i protesti biti nastavljeni i narednog vikenda i da će biti radikalizovane.

U Novom Sadu su krenuli u protestnu šetnju posle 14h, na raskrsnici Temerinske i Partizanske igrala se i odbojka, a protest je završen nešto pre 16h na Pozorišnom trgu.

Aktivista Miran Pogačar u Novom Sadu pozvao je okupljene da se organizuju sledeće nedelje i odu u Loznicu. Došlo je do incidenta u Preljini, kada je jedan vozač automobila udario ženu koja je pokušala da spreči njegov prolazak. On kaže da je “nije udario, već samo pogurao”, a ženi je Hitna ukazala pomoć i prevezena je u čačansku bolnicu.

Do kratkotrajne blokade došlo je u Beogradu, kada je blokirana jedna strana autoputa, kod Gazele. Počela je nešto pre 13.30, dominirale su desničarske i antivakserske poruke i prekinuta je za oko 15 minuta. N1 prenosi reči učesnika blokade koji kažu da su se spontano organizovali.

– Mala je ovo Srbija kolika je ovo izdaja – rekao je jedan od okupljenih, koji je na blokade u Brezjaku kod Loznice došao iz Rekovca, gde nije bilo nikakvih problema, a demonstranti su blokirali put uz muziku, čaj i vino.

Protest u Šapcu završen je oko 14 sati, više je bilo nekih drugih poruka nego ekoloških. Uniformisane policije prema izveštajima reportera nije bilo.