DEO LEKARA IZNENAĐEN: U komšiluku Srbije planiraju da LEGALIZUJU EUTANAZIJU?

U Bosni i Hercegovini eutanazija je tabu tema, a među onima koji tako misle je i predsednik Lekarske komore FBiH Harun Drljević.

Bolnica
Pixabay.com

On je podsetio da eutanazija zakonski nije dozvoljeno osim u jednom izuzetku.

“Eutanazija se može odobriti u slučaju moždane smrti uz saglasnost pacijenta i njegove porodice. Dakle, dozvoljena je eutanazija u smislu eksplantacije organa. Jeste bilo zahtjeva za eutanaziju”, kazao je.

Odgovorio je i na pitanje da li je među njegovim kolegama bilo zahteva da se eutanazija ozakoni i da li misli da to treba uraditi.

“Ne znam da je postojala takva inicijativa i ja na takvu inicijativu nikada ne bih pristao. Pacijent se mora tretirati do poslednjeg momenta. Smisao medicine je borba za pacijenta bez obzira na njegovo stanje”, poručio je Drljević.

Zatim je opet podsetio na anticipiranu naredbu pacijenta, koju je nazvao osnovnim ljudskim pravom koje se protivi lekarskoj etici.

Kako je kazao, eutanazija je tabu tema i među lekarima.

“Ja ne bih nikad pristao na to, ali sve je lako dok se čovek ne nađe u takvoj situaciji. To se neće nikada rešiti, jer je tu etika vrlo kruta. Moraš se boriti, džaba je”, rekao je.

Predsednik Komore doktora medicine RS-a Saša Vujinović je za “Kliks”podsetio da je u ovom entitetu pokrenuto pitanje opravdanosti i legalizacije eutanazije.

“Organi razmatraju opravdanost pokrenute inicijative i nakon provedene redovne procedure zauzeće se konačan stav”, istakao je.

Na pitanje da li je u RS-u bilo zahteva za eutanaziju Vujinović je rekao da ne može odgovoriti.