ĐERLEK UPOZORIO GRAĐANE: Doktor otkrio kada će DELTA SOJ uzeti maha i da jedna stvar UŽASNO BRINE lekare

Leto je presudno....

Printscreen Youtube/RTS

Dr Mirsad Đerlek kaže da brojke pokazuju da je već počeo novi talas epidemije u Srbiji, a najveća briga mu je da se ne pojavi novi soj koji bi bio otporan na vakcine.

Korona brojke poslednijih dana uglavnom su trocifrene, što znači da je došlo do blagog pogoršanja. Zbog toga neki stručnjaci upozoravaju da nas očekuje novi talas epidemije, drugi kažu da je već počeo, a svoj stav o tome je izneo i sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek.

Na pitanje da li je počeo novi talas epidemije, dr Đerlek je gostujući u Beogradskoj hronici odgovorio:

Čim su verifikovana dva slučaja delta soja, čim rastu brojevi novozaraženih, iako to nisu brojke koje mnogo zabrinjavaju, ali je poenta da na vreme reagujemo i smanjimo štetu koja će se verovatno desiti do sredine septembra, kada će delta soj pokazati svoju punu snagu.

On je istakao da tokom leta “moramo da povećamo nivo imunizovanih jer sa ovim brojem ne možemo da čekamo mirnu jesen“.

Dr Đerlek je otkrio i šta je ono što ga najviše brine.

Mi smo svedoci da pojedine vakcine već imaju smanjenu efektivnost na samu bolest. Na sreću, ta snaga vakcine je još uvek na velikom stepenu i može da spasi od hospitalizacije i ne daj bože letalnog ishoda. Međutim, bojim se da ne dođe do toga da toliko dugo oklevamo da se pojavi neki soj koji će biti rezistentan i moraćemo čekati neke nove vakcine.- zaključuje doktor.