Deset dana čekanja: Srpski vozači kamiona konačno prešli granicu

Četvorica vozača kamiona iz Srbije, koja su provela više od deset dana na ukrajinsko-poljskoj granici, ušli su u Poljsku i uputili su se ka Srbiji.

pixabay.com

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je za RTS da su četvorica vozača kamiona iz Srbije, koji su gotovo dve nedelje bili zatočeni na ukrajinsko-poljskoj granici, jutros prešla granicu i da su ušla u Poljsku. Dodao je da su se uputili ka Srbiji.

– To je zaista velika stvar uz ogromnu pomoć države. Ja sam takođe bio tu da koordiniram i na neki način da komuniciramo sa tim vozačima i kompanijama za koje rade – kazao je Čadež.

Napomenuo je da se trenutno odmaraju i da su krenuli ka svojim kućama i kazao da se u Ukrajini nalazi još jedan vozač kamiona u okolini Kijeva i da se nada da će uskoro i on biti prebačen kući.

Ambasador Košutić: Borba za prelazak granice trajala pet dana

Ambasador Srbije u Varšavi Nebojša Košutić rekao je za RTS da je borba za prelazak granice trajala poslednjih pet dana.

– Iako su oni tamo proveli deset dana, nisu nam se odmah javili. Akutan je ispočetka bio problem na rumunskoj granici sa Ukrajinom, da bi se pojavio i ovaj sa Poljskom gde su očigledno do tog momenta kamioni prolazili, ali na jednom od osam graničnih prelaza između Ukrajine i Poljske došlo je do problema – kazao je ambasador Košutić.

Napomenuo je da su u Ukrajini pooštreni propisi i da je usvojen zakon o ratnoj administraciji koji je doveo do toga da se nadležnost za postupanje carinskih službi donekle promeni.

– Isprva smo obaveštavani da se očekuju instrukcije. Otkada smo uključeni u ceo taj slučaj, mi smo se trudili da nekim neformalnim kanalima dođemo do informacija, budući da vam je poznato da je ambasada u Varšavi akreditovana samo u Poljskoj, ne i u Ukrajini – naveo je ambasador.

Istakao je da je problem sa prelaskom granice bio u papirologiji koji prate robu i koji se odnose na Rusku Federaciju, pošto su u međuvremenu na snagu stupile sankcije prema toj zemlji.

Četvorica vozača provela su više od nedelju dana na graničnom prelazu Jagodin između Ukrajine i Poljske, a nalazili su se u teškoj situaciju pošto im je ponestajalo goriva, hrane i novca.