DESET NAJBEZBEDNIJIH ZEMALJA NA SVETU: Srbija nije na toj listi, ali JEDNA EKS-JU REPUBLIKA JESTE!

SFRJ
Wikipedia

Mi smo tek na 48. mestu!

 

Međunarodni Institut za ekonomiju i mir objavio je novi Globalni mirovni indeks, otkrivši time koje su najsigurnije, a koje najopasnije zemlje na svetu. Oni su rasporedili 163 države i predstavili svoje otkriće na interaktivnoj mapi.

Svaka zemlja analizirana je na osnovu 23 faktora – u okviru tri kategorije: nivo sigurnosti i bezbednosti u društvu, domaći i međunarodni konflikti i militarizacija, objašnjava Independent.

Tako je Island osvojio prvi mesto, kao najbezbednija zemlja na svetu. Ova evropska nacija važi za prilično miroljubiv svet, a na Islandu ima najmanje konflikata.

Na drugom mestu nalazi se Danska, slede je Austrija, Novi Zeland, Portugal, Češka Republika, Švajcarska, Kanada i Japan.

Deseto mesto na ovoj listi osvojila je i jedna od bivših jugoslovenskih republika. Naime, u najsigurnije zemlje sveta ubraja se – Slovenija.

Hrvati su na 26. mestu, Bugari na 29, dok se Srbija našla na 48. mestu ovog indeksa. Susedna Crna Gora zauzela je 57. mesto, potom sledi BiH (60), pa Makedonija (94).loading...