Snažna eksplozija "improvizovane naprave" postavljene u kanti za smeće na Menhetnu povredila je najmanje 29 ljudi, od toga jednu teško, potvrdili su zvaničnici.

Eksplozija je odjeknula oko 20.30h po lokalnom vremenu u kvartu Čelsi, nekoliko sati nakon sličnog incidenta u Nju Džersiju tokom jedne trke.

Tačan uzrok eksplozije na Menhetnu zasad nije poznat, ali CNN prenosi da je curenje gasa odmah isključeno kao mogućnost, kao i da policijski izvori veruju da je nju izazvala “improvizovana eksplozivna naprava postavljena u kantu za smeće”.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio nije želeo da govori o tome šta je policija našla na mestu eksplozije, ali je rekao da je najverovatnije “u pitanju namerni čin”.

“Zasad nema dokaza da je u pitanju teroristički napad, niti ima indicija da je ovo povezano sa incidentom u Nju Džersiju. U ovom trenutku smatramo da nema neposredne pretnje po Njujork. Ipak, ovde je u pitanju namerni čin. Zato su svi u punoj pripravnosti, posebno antiterorističke jedinice, svi radimo na ovom slučaju i nema razloga za brigu”, rekao je gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio.

Predstavnici hitnih službi su naveli da je od 29 povređenih njih 24 prebačeno u bolnicu, mahom zbog ogrebotina i posekotina, kao i da su kod jedne osobe konstatovane teško povrede.

Iako više detalja o stanju te osobe nije saopšteno, njujorška policija je na Tviteru navela da je moguće da je “kritično”.

Svedoci su za američke medije rekli da je detonacija bila “zaglušujuća i veoma snažna”, kao i da se čula preko Hadsona, u Džersiju.

“Čuo se veliki udar. Njujork je uvek glasan, ali ovo je bilo nešto zaista veliko. Pomislio sam da se srušio neki kran”, kaže jedan svedok za Hafington post.

Stakla na zgradama u blizini eksplozije su popucala, ceo kvart je blokiran, a dve zgrade su evakuisane “iz predostrožnosti”.

Antiteroristčke jedinice njujorške policije su saopštile da “budno prate situaciju” i pozvale građane da prijave bilo šta sumnjivo.

Policijski zvaničnici su saopštili da se istraga sprovodi na više mesta u gradu, kao i da je “pojačana policijska aktivnost” na nekoliko lokacija.

Ipak, gradonačelnik nije želeo da potvdi nezvanične medijske navode da je jedna osoba privedena na ispitivanje.loading...