Slučajno ili namerno, grad koji je početkom XV veka postao prestonica Srbije, odužio se nekadašnjem vladaru time što dve poznate i prometne ulice u užem gradskom jezgru nose njegovo ime.

 

Sin kneza Lazara Stefan je posle očeve pogibije i propasti srpskog carstva na Kosovu, imao težak zadatak da ponovo okupi srpske zemlje i što je još teže, pridobije uz sebe druge preživele gospodare. 

Najpre je stupio u vazalni odnos sa Turskom, kojoj je pružio podršku u nekoliko velikih bitaka. Zauzvrat su mu Turci dali na upravu zemlju Vuka Brankovića koji im se opirao sve do sopstvene smrti. Ipak,  Stefan Lazarević je titulu despota dobio od Vizantije, tek posle pogibije turskog cara Bajazita.

Tada se Stefan kao vešti diplomata priklonio ugarskom kralju Žigmundu i od njega je na poklon dobio Mačvu, deo Podrinja i Beograd. Varoš na ušću Save i Dunava je 1404. godine, prvi put postala postla prestonica Srbije. 

 

Ulica Visokog Stevana danas se nalazi se na Dorćolu. Najlakše se do nje stiže iz Kapetan Mišine jer je ona praktično njen nastavak. Vodi ka Kalemegdanu i ulici Tadeuša Koćuška. 

 

Na samo 20 minuta hoda od ove lokacije, nalazi se Bulevar despota Stefana, jedna od najprometnijih ulica u Beogradu koji preko Palilule povezuje Karaburmu i predgrađe sa strogim centrom grada.

Većina ljudi ne zna da ove dve prestoničke ulice nose ime po istom čoveku! Stevan Visoki zapravo je naziv koji je narod nadenuo despotu Stefanu Lazareviću, a koji se zadržao toliko da je eto, čak i kumovao jednoj beogradskoj ulici vekovima kasnije.

Što Bulevar despota Stefana tiče, njegova priča daleko je interesantnija. Od mnogih drugih ulica u Beogradu izdvaja ga činjenica da je u proteklih vek i po mnogo puta menjao svoj naziv.

Još u XIX veku, kada se i pristupilo urbanizaciji ovog dela varoši, projekat za izradu je podrazumevao presecanje bašti kako bi tuda prošle ulice. Tako je sadašnji Bulevar despota Stefana dobio naziv Baštovanska ulica. Sve od 1872. do 1940. godine ulica se zvala Knez Miletina, a u periodu od 1940. do 1946. godine Ulica kneza Pavla. 

 

Posle Drugog svetskog rata, prometni bulevar je nosio naziv po Danu republike – 29. novembru, da bi 2004. godine zvanično dobio ime koje nosi i danas – Bulevar despota Stefana.loading...