DETALJ SA SPOMENIKA NEMANJI O KOME BRUJI TVITER: Svako ko ga uoči pita se – ODAKLE ON TU (FOTO)

Stefan Nemanja nosi isukani mač, a ne krst kako je bilo prvobitno predviđeno idejnim rešenjem i to je verovatno najupadljiviji detalj na spomeniku. Zašto mač, a ne krst u ruci Stefana Nemanje, odnosno Svetog Simeona, vode se i dalje rasprave. Ali nije to jedini detalj na koji poznavaoci ukazuju.

Beoinfo

Sudeći po spomeniku Stefanu Nemanji, postavljenom na Savskom trgu u Beogradu, na dvoru velikog župana u 12. veku imali su sarače ispred svog vremena, jer on u suprotnom ne bi mogao da nosi takav kaiš kakvim je zakopčan na radu ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova.

– Ne, to nije srednjovekovni kaiš. Prvobitna je zamisao bila i da vladar nosi enkonsion oko vrata, ali svi ti elementi srednjovekovne Srbije su relativizovani i zamenjeni neposrednim elementima. Imamo hilandarsku povelju, i imamo mač umesto krsta. Vidite sa krune dve brojanice sa diskretnim krstićima koje je odozdo maltene nemoguće videti. Taj element pravoslavlja na diskretan način, na malim, malim krstovima. To je neverovatno. I dole kad posmatrate, nigde nemate elemente pravoslavlja. Imate elemente državnosti i imate vojne elemente – kaže arhitekta Slobodan Maldini.

Ovo je KONAČAN IZGLED spomenika Stefanu Nemanji, a prvi komentari su – URNEBESNI (FOTO+VIDEO)