DETALJI DRAME U ATINI: Bivši vojni akademac upao u AMBASADU SRBIJE, pretio nožem I VIKAO PAROLE

Jedan psihički poremećeni bivši vojni akademac Srbije i njen državljanin je jutrošnji napadač na Ambasadu Srbije u Atini, u koju je upao naoružan s dva noža i uzvikivao parole o Kosovu, preteći da će se ubiti, objavili su danas grčki mediji.

Beta

Napadač koga je grčka policija savladala i uhapsila je 23-godišnjak koji je u vreme upada u Ambasadu bio pijan, objavio je atinski list “Iefemerida” na internetu. Taj mladić je oko 9:30 sati po tamošnjem vremenu (10:30 po srednjoevropskom) preskočio ogradu Ambasade u centru Atine i, već naoružan noževima, uzeo i kantu nafte.

Naredna dva sata je pretio da će se zapaliti i ubiti, i povremeno uzvikivao “Ujedinjenje Kosova i Srbije!” i “Napolje Turci i Bugari!”.

Zahtevao je da se sastane s ambasadorom Dušanom Spasojevićem i s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Pošto su ga dva sata kasnije psiholog-pregovarač grčke policije i prevodilac ubedili da se preda, odveden je u Komandu Policije, a zatim pred tužioca.

Taj 23-godišnji mladić “ima istoriju prisholoških problema zbog kojih je lečen”, piše sajt.

Grčki CNN prenosi da je tužilac optužio napadača za krivična dela remećenja reda i mira, oštećivanja i uništavanja tudje imovine, i ilegalnog naoružavanja. Odlukom tužioca je upućen u psihijatrijsku ustanovu, a posle psihijatrijskog posmatranja i procene, biće mu sudjeno u redovnom postupku.

“Iefimerida” i drugi mediji prenose da je on sinoć, u petak uveče, već bio priveden u Pireju, radi provere podataka, a zatim pušten jer nije bilo razloga za zadržavanje.

Ambasada Srbije je danas izdala saopštenje u kojem je zahvalila grčkoj policiji “zbog pokazanog profesionalizma i blagovremene i efikasne intervencije” – preneo je niz atinskih medija.

Ambasador Dušan Spasojević izjavio je agenciji Beta da tokom napada i intervencije grčke policije niko nije povređen, te ni napadač, ali da je u Ambasadi pričinjena znatna materijalna šteta.

– Pretpostavljamo da je prvo preskočio ogradu i ušao u dvorište, a potom provalio kroz metalna vrata konzularnog odeljenja i potom nestao u zgradi Ambasade – kazao je ambasador.

Spasojević je u izjavi agenciji Beta dodao da je policija odmah reagovala i kasnije savladala napadača.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da je u ranim jutarnjim časovima “nepoznata, mlađa muška osoba” upala u zgradu Ambasade Srbije u Atini tako što je prvo preskočila ogradu, a zatim provalila kroz vrata konzularnog odeljenja.

– Posle pokušaja zaposlenih da razgovaraju s njim i da ga smire, počeo je da lomi inventar i da preti. U tom trenutku zaposleni su primetili da je provalnik naoružan hladnim oružjem – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da je “pravovremenom reakcijom zaposlenih i grčke policije, lice posle višesatnih pregovora izvedeno iz prostorija Ambasade Srbije”.