DETALJI KOJE NE ZNATE: Ovo je SVE što treba da znate o POVEĆANJU plata

Narednih dana biće poznato koliko će biti povećanje plata u javnom sektoru iduće godine, najavljeno je danas i poručeno da je javni dug pod kotrolom i da je trenutno na 57 odsto BDP-a.

Pixabay

MMF se saglasio da Srbija ima prostora za povećanje plata i da je to dobra mera i naveo da je na tome predsednik Aleksandar Vučić insistirao u razgovorima sa predstavnicima te međunarodne finansijske institucije.

Podsetio je da su ove godine plate povećane za skoro 10 odsto, a da će za narednu godinu to povećanje biti nešto manje.

Treba da shvatimo kakvo je ekonomsko čudo uradjeno u par godina, jer u ovom trentuku govorimo i o povećanju plata, zadržavamo makroekonomsku stabilnosti, govorimo o stopama rasta preko šest odsto sledeće godine– saopšteno je.

Od 1. janura 2021. biće povećana minimalnog cena rada za 6,6 odsto, a penzije 5,9 odsto.

Navedeno je da ostaje cilj da krajem 2025. prosečna plata u Srbiji bude 900 evra, a penzija 430 ili 440 evra.

Plate rasle i do 15 odsto

Podsetimo, u novembru 2019. godine zarade u javnom sektoru su povećane u proseku za osam do 15 odsto. Najveći rast dobile su medicinske sestre i tehničari – 15 odsto, dok su doktori u zdravstvu i zaposleni u nauci i kulturi dobili povećanje od po 10 procenata.

Povišicu od devet odsto dobili su zaposleni u prosveti, sudije, tužioci, zaposleni u sudovima i tužilaštvima, kao i radnici u ustanovama socijalne zaštite i pripadnici bezbednosnih službi i snaga. Zaposleni u državnoj upravi dobili su povećanje od osam odsto.

Plate svim zdravstvenim radnicima država je ponovo povećala u aprilu ove godine, u jeku pandemije korona virusa, i to za 10 procenata.

Veću platu za pet odsto u 2019. dobili su i svi zaposleni u javnim preduzećima.loading...