DETALJI OTKRIĆA MRTVIH BEBA U ZAMRZIVAČU BOLNICE: Jedan leš novorođenčeta nađen pored kontejnera

U Opštoj bolnici "Studenica" u Kraljevu čuva se 13 mrtvorođenih beba koje roditelji nisu hteli da preuzmu, objavile su Večernje novosti u izdanju od petka, 18. januara.

printscreen/google.com/maps

Reč je o bebama koje su rođene od 2016. godine do danas, a iz bolnice su saopštili da su one uredno upisane u bolničkim dokumentima i da se čuvaju u skladu sa zakonom predviđenim propisima.

Direktor Opšte bolnice “Studenica” u Kraljevu Zoran Mrvić kazao je da je u septembru Skupština grada usvojila odluku koja predviđa formiranje komisije od članova bolnice i JKP “Čistoće” čija će nadležnost biti sahranjivanje tih beba.

“Mrvić očekuje da će se sahrana obaviti u narednih 15-20 dana”, navodi se u tekstu u Novostima.

Član Republičke komisije za nestale bebe Radiša Pavlović kazao je da su leševi beba otkriveni zahvaljujući toj komisiji koja je tražila uvid u bolničku hladnjaču.

“Za jednu bebu videli smo u papirima da je pronađena mrtva pored kontejnera. Nemamo saznanja da li je vođena neka istraga. Odmah smo pozvali republičkog inspektora za zdravstvo, koji je sačinio zapisnik”, rekao je Pavlović.

On je kazao da je po nalogu tužioca u šest gradova u Srbiji počelo ispitivanje 65 slučajeva neprijavljenog nestanka beba iz porodilišta. U pitanju su Kraljevo, Kragujevac, Kruševac, Niš, Leskovac i Požarevac.