DETALJI POSLEDNJE SEDNICE KRIZNOG ŠTABA: Srđa Janković otkrio – spremaju se OŠTRIJE MERE?

Na sednici Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa koja je održana jutros, nisu donete nove odluke...

Printscreen RTS

Nakon sastanka koji je završen jutros oko 11 časova, lekari su saopštili odluku da mere za borbu protiv korona virusa koje su trenutno na snazi ostanu do daljnjeg. Postojeće mere donete su pred novogodišnje praznike i za sada nije poznato do kada će važiti.

Iako imunolog dr Srđa Janković važi za jednog od članova Kriznog štaba koji je uz dr Predraga Kona najveći zagovornik strožijih mera, ali nakon današnje sednice to nije bio slučaj. Prema njegovim rečima, situacija u Srbiji je takva da smatra nije potrebno stare mere menjati novim.

Kada je potrebno, ja jesam uvek za strožije mere i poznato je da ne bežim od toga. Ali, to samo onda kada postoji realna potrebe za tim. Nisam se izdvajao od drugih članova Kriznog štaba i naše mišljenje je bilo jednoglasno, a to znači, produžetak mera koje su trenutno na snazi. Kada bude bilo potrebe za promenama i kada to struka bude procenila, drugačije mere biće donesene – rekao je Srđa Janković.

Prema rečima dr Darije Kisić Tepavčević, testovi za ulazak u Srbiju i radno vreme objekata neće se menjati.

Odlučeno je da sve mere koje su bile do sada na snazi ostanu do daljnjeg, a odnose se na obavezan PCR test i rad ugostiteljskih objekata do 20 časova. Takođe, neće biti organizovanog dočeka i proslave Srpske Nove godine – rekla je nakon sednice ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Što se tiče školske godine i povratka učenika u školske klupe, procenjeno je da su uslovi takvi da nema prepreka da đaci krenu u škole od 18. januara. Osim toga, bolnica za ortopedske bolesti na Banjici vraća se u nekovid režim. Kako kaže dr Kisić Tepavčević, registruje se pad učestalosti oboljevanja, ali su to i dalje visoki brojevi.

Ona je podsetila da postoji detaljan plan za vakcinaciju. U zavisnosti od raspoloživih količina vakcine, svi oni koji žele znaće gde i kada treba da se prijave za vakcinaciju.

Funkcionisaće tako da nema i velikih redova, i čekanja i da se sprovede u najkraćem vremenskom roku. Vidimo da svakog dana nekoliko desetina naših građana izgubi bitku sa ovom bolešću. U narednim danima ćemo videti efekte mera – rekla je Darija Kisić Tepavčević nakon današnje sednice.