Detalji razgovora Putina i Vučića: Nad Srbijom se nadvija ogromna opasnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o detaljima razgovora koji je obavio sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Printscreen/RTS

Rekao da je Putin bio veoma fin i fer, ali je i istakao da ne može da bude potpuno otvoren kao predsednik Republike.

– Pričali smo o svemu, o gasu, nafti, NIS-u. Ja neću da prihvatim da ga nazivaju Hitlerom, da je ludak. On nije ni histeričan ni lud. Vrlo je stabilno, smireno, racionalno govorio u razgovoru sa mnom. Postigli smo značajan deo saglasnosti – rekao je Vučić.

Prema njegovi rečima, Putin je hteo da ga informiše oko dešavanja u Ukrajini, oko dešavanja u Buči.

– Rekao je da sve ide u skladu sa njegovim planovima. Ja sam mu rekao da ne mora da me obaveštava o tome jer smo mi mala zemlja i da moramo da se trudimo da sačuvamo našu zemlju od svega. Rekao mi je ‘znaš da je moj odnos prema srpskom narodu poseban’ i da on obaveštava i manje zemlje, čak je naveo primer jedne. Srbija je jedina zemlja u Evropi koja Rusiji nije uvela sankcije – kazao je Vučić.

Predsednik je dodao da je ponovio zaključke sa Saveta za nacionalnu bezbednost.

– Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji – navodi Vučić.

Govoreći o glasanju Srbije za izbacivanju Rusije iz Saveta za ljudska prava, Vučić kaže da je Srbija bila ucenjena.

– Nama lebdi “nuklearni udar” na Srbiju, a to su sankcije protiv Srbije – upozorio je on.

Odlučuje se o tome da li ćemo biti izuzeti iz paketa sankcija, rekao je on i podsetio na odluku EU da samo do 15. maja Srbija može da uvozi naftu. Ako se ta odluka ne promeni nafta bi nam bila trostruko skuplja.

– Zbog odluke EU, koja se slučajno odnosi samo na Srbiju, mi do 15. maja možemo da uvozimo naftu a posle ne možemo, zato što je Gasprom vlasnik NIS-a – rekao je Vučić.