ĐETIĆI SLAVE MARŠALA: Usred Podgorice postavljen SPOMENIK TITU, pogledajte KAKO IZGLEDA (FOTO)

Spomenik predsedniku nekadašnje SFRJ Josipu Brozu Titu otkriven je juče u centru Podgorice na svečanosti povodom Dana oslobođenja od fašističke okupacije, uz intoniranje crnogorske i himne "Hej Sloveni".

Beta

Ministar odbrane Predrag Bošković rekao je da je borba protiv fašizma jedna od paradigmi savremenih težnji, a da je spomenik Titu kao vrhovnom komandantu Narodnooslobodilačke borbe jednako i spomenik Crnoj Gori.

– Sa ove distance nismo tu da sudimo i proslavljamo, već da cenimo one vrednosti koje su ostavile trajan pečat u jednom vremenu, a borba pritiv fašizma jedna od je od paradigmi današnjeg opstanka i savremenih težnji. Koliko je ovo spomenik vrhovnom komandantu Narodnooslobodilačke borbe, toliko je ovo spomenik Crnoj Gori i njenom rađanju i ponovnom uspinjanju – kazao je Bošković.

Beta

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, koji je uvažio predlog Saveza boraca NOR-a Crne Gore i inicirao pred lokalnom skupštinom pitanje odavanja počasti Titu, rekao je da “današnja Crna Gora to čini lišena osećaja jugonostalgije i nesklona idolatriji”.

– Činimo to kao izraz poštovanja za sve što je ovaj velikan svetske istorije učinio za našu zemlju. Istovremeno i još važnije od toga, činimo to kako bi u vrednosnom smislu dodatno osvetlili orijentir za buduću izgradnju crnogorskog društva. Jer, ma kako ljudi interpretirali njegov ukupan politički učinak, Josip Broz bio je i ostao personifikacija antifašizma na ovim prostorima. Antifašizma koji predstavlja, jedini, dovoljno snažan temelj gradjanske Crne Gore i dovoljno širok okvir za sve njene identitetske različitosti – poručio je Vuković.

Beta

Njegove reči: “Nek je večna slava maršalu Titu, nek je večna antifašistička Crna Gora”, su pozdravljene aplauzom prisutnih.

Ceremoniji otkrivanja spomenika su prisustvovali predstavnici udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata iz Crne Gore i zemalja okruženja, predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, ministar odbrane Predrag Bošković, predstavnici crnogorske vojske, predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), građani svih generacija.

Amaterski hor Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” izveo je repertoar antifašističkih i partizanskih pesama.

Skulptura nije nova, već je u parku pored jednog od centralnih gradskih bulevara postavljen spomenik koji je premešten iz spomen sobe kasarne “Morača” u Podgorici.