DEVOJKA SA GVOZDENOM MASKOM: Bila je ĆERKA ŽAKA ŠIRAKA, a njen život od početka je bio samo TUGA

Bivši francuski predsednik Žak Širak preminuo je juče u 87. godini. Iako je čitavog života bio pod lupom javnosti, život njegove ćerke mnogo je manje poznat.

Beta/Printscreen/Kolaž

Širak je imao dve ćerke. Mlađa – Klod bila je njegova savetnica za komunikaciju. Starija – Lorans bila je “devojka sa gvozdenom maskom”, kako je jednom surovo zapisao jedan novinar.

Širakova ćerka bila je sjajan učenik, ali se čitavog života borila sa depresijom i anoreksijom. Život je provela u izolaciji u dvorcu Širakovih na jugo-zapadu Francuske i po bolnicama u koje su je roditelji slali.

Tokom porodičnog odmora na Korzici 1973. obolela je od meningitisa. Njena majka, Bernadet sve što je kasnije usledilo pripisivala je posledicama te bolesti.

Uprkos bolesti, Lorens je započela studije medicine ’70-tih. Iako je bila odličan student, ali ja na kraju odustala od fakulteta jer je previše vremena provodila po bolnicama.

Žak i Bernadet su redovno posećivali Lorens i u bolnici i u dvorcu. I kada je postao premijer Širak je praktikovao dva ručka – jedan službeni i jedan sa njom.

Lorens Širak je vrlo retko viđena u javnosti tokom 12 godina, koliko je njen otac bio na čelu Francuske. Kada je Širak polagao zakletvu viđena je u Jelisejskoj palati kako se krije iza stuba. Retko se pojavljivala na porodičnim fotografijama, a njen otac je jednom opisao njenu bolest kao “najveću tragediju svog života”.

Francuski mediji pisali su da je Lorens makar 15 puta pokušala da se ubije. Najpoznatiji je bio slučaj iz 1990. kada se bacila sa prozora porodičnog stana dok su njeni roditelji i sestra boravili na Tajlandu. Pretrpela je ozbiljne povrede karlice, noge i lobanje, ali se kasnije oporavila.

Lorens Širak je umrla od posledica srčanog udara u aprilu 2016. Bilo joj je 58 godina.