“Dijalog Kosovo Srbija GLAVNA TEMA susreta Merkelova Haradinaj 6. juna”

Portparolka nemačke kancelarke Angele Merkel Martina Fic (Fietz) je izjavila da će glavna tema susreta premijera Kosova Ramuša Haradinaja sa kancelarkom Angelom Merkel biti pitanje dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i samitu u Parizu 1. jula.

Kosovo je Srbija
Wikipedia/Kolaž

U odgovoru za portal gazetaexpress.com je potvrdjeno da će Haradinaj 6. juna biti primljen kod kancelarke u njenom kabinetu.

“Ovaj radni sastanak će bit usredsredjen na medjusobne odnose i pitanja spoljne politike, posebno odnosima izmedju Kosova i Srbije”, rekla je ona.

Posle sastanka neće biti izjava za medije, već samo fotografisanje za medije, rekla je Fic i dodala da će sastanak biti dobra mogućnost za razmenu mišljenja pred samit u Parizu.

Upitana o poslednjim kretanjima na severu Kosova i pretnjama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, portparolka nemačke kancelarke je rekla da su informisani o poslednjim dogadjajima i pozvala Srbiju i Kosovo da sačuvaju mir i da rade da situacija ne eskalira.

“Mi očekujemo da vlade dve zemlje, Kosova i Srbije, rade na planu smirivanja i deeskalacije situacije. To je naša aktuelna pozicija u vezi sa ovim pitanjem”, rekla je Fic.