DIJALOG U “PAT POZICIJI” ZBOG TAKSE: “Priština zna da priča, ali ne i da ISPUNI OBAVEZE”

Presednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, da je dijalog Prištine i Beogada u "pat pozicii" jer Priština "želi da dobije sve, a da mi izgubimo sve", navodeći da je Beograd spreman za nalaženje kompromisnog rešenja.

Aleksandar Vučić
Beta

“Zar mislite li da će se tako desiti”, upitao je Vučić, pominjući nastojanje Prištine da dobije sve, na panelu “Bezbednost u jugoistočnoj Evropi – dva koraka napred, jedan nazad?”, na kojem učestvuje i kosovski predsednik Hašim Tači.

Vučić je rekao da takvo ponašanje “može da ugrozi sve” i naglasio da je Beograd za nastavak dijaloga i učiniće sve za kompromis, ali je istakao da Priština ne ispunjava svoje obaveze iz potpisanih dokumenta pa je, sem toga, uvela i “necivilizovane takse”.

“Mi smo spremni za dijalog, ali samo slušamo obećanja da će povući takse, Priština zna da priča, ali ne i da ispuni obaveze”, rekao je Vučić, koji danas nije optimista da su Beograd i Priština nalaze blizu kompromisa već smatra da su daleko od toga.

On je istakao da je dogovor važan za odnose dva narod, to se “tiče nas – Srba i Albanaca”.

“Ako smo spremi da napravimo mir imedju Srba i Albanaca, dva najbrojnija naroda na Balkanu, to je mir i za budućnost”, rekao je Vučić,  navodeći da je spremena da rizikuje svoju političku sudbinu zbog toga i više od toga.

Reagujući na istup Hašima Tačija, Vučić je rekao da je kosovski predsednik kazao da su mnoge stvari ispunjenje osim jedne – formiranje Zajednice srpskih opština, što je bila jedina obaveza Prištine.

Vučić je rekao da je Tačijev komentar bio da ZSO nije formiran zato što je protiv Ustava Kosova, dodajući da “ako je sve protiv Ustava Srbije”, a skoro sve nije u skladu sa njime, onda treba da se prekinu razgovori sa predstavnicima Prištine.

“Nas ne zanima njihov Ustav, jer ne priznajemo njihovu državu, na isti način na koji oni ne birnu o Ustavu Srbije. Zato imamo ovakav dijalog”, rekao je Vučić.

On je upitao gde je napisano i to da Srbija treba da prestane da se protivi učešću Kosova u medjunarodnim ustanovama i dao Tačiju Briselski sporazum uz poruku da u njemu neće naći da to piše.