“DIJANA HRKALOVIĆ PREUZELA KOMANDOVANJE”: Savez za Srbiju ne priznaje rezultate izbora

Osnivači Saveza za Srbiju (SzS) poručili su danas da ujedinjena opozicija ne prizaje i da neće izaći ni na jedne izbore u Srbiji sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi za održavanje fer i slobodnih izbora, a za šta će se boriti i na protestima.

Izbori
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Predsednik Narodne stranke i jedan od osnivača SzS Vuk Jeremić rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da pod “ovakvim okolnostima” opozicija neće učestvovati ni na izborima za republički parlament koji bi mogli da budu raspisani zbog situacije sa Kosovom.

– Naredne 2019. godine biće ovo ili ono vezano za Kosovo. Ili će doći do tog sprozuma (o normalizaciji odnosa) za koji se aktuelna srpska vlast zalaže ili neće. Do tog sporazuma ne može da dodje bez republičkog izbornog procesa iz mnogo razloga. Mi na izborima za republički parlament pod ovakvim uslovima nećemo učestvovati. Taj republički parlament bez učešća opozicije neće imati legitimitet koji je neophodan međunarodnoj zajednici da bi se završila stvar oko Kosova na način na koji je ova vlast obećala – rekao je Jeremić.

Jedan od osnivača SzS Nebojša Zelenović predstavio je “Belu knjigu” svih neregularnosti na lokalnim izborima održanim 16. decembra u Lučanima, rekavši da su prikupili dovoljno “krunskih dokaza” koji govore da izbori nisu fer i slobodni, te je najavio da će biti dostavljeni nadležnim telima u Srbiji, ambasadama, EU i srpskom parlamentu.

– Mi kao ujedinjena opozicija, koja je potpisala dokument o fer i slobodnim izborima, ne priznajemo izbore u Srbiji, dok uslovi iz tog dokumenta ne budu ispunjeni. Naš plan je da se izborimo za zahteve koje smo kao ujedinjena opozicija potpisali – zahteve za fer i poštene izbore, tako što ćemo svake subote protestovati”, kazao je Zelenović.

Zelenović je pozvao građane na protest kako bi svi zajedno iskazali nezadovoljstvo nenormalnom situacijom u društvu.

Lider Dveri i jedan od osnivača SzS Boško Obradović rekao je da su na izbore u Lučanima izašli kako bi dokumentovali dokaze o neregularnim izborima, “vrhuncu diktature i totalitarizma” i predstavili ih Srbiji i čitavom svetu. Obradović je zatražio hitnu ostavku državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, koja je na dan izbora bila u policijskoj stanici u Guči.

– Tražimo hitnu smenu Dijane Hrkalović sa mesta državne sekretarke, jer ne sme da mafija ima državnog sekretara i ne sme da se državni aparat stavlja u službu SNS kako bi se pokrali još jedni izbori – rekao je Obradović i dodao da je “Dijana Hrkalović kuma ubijenog Saleta Mutavog”.

Obradović je kazao da je tokom izbornog dana u Lučanima prekršen i Zakon o policiji, jer je Dijana Hrkalović preuzela komandovanje, a po Zakonu o policiji, kako je naveo, državna sekretaraka ne može komandovati operativnim jedinicima policije, već to može samo direktor policije.

– Dijana Hrkalović je glavni eksponat mafije – kazao je on i dodao da je ispod prozora Dijane Hrkavlović u Policijskoj stanici u Guči bio parkiran džip bez tabilica kojim su “lažni svedoci” dovedeni da daju lažne iskaze da ih je neko napadao, a potom i odvezeni.

On je izneo nekoliko primera izbornih neregularnosti koje su predstavnici SzS prijavljivali, ali na koje policija nije reagovala, poput neregistrovanih automobila koji su kružili opštinom Lučani i paralelnih spiskova.

Obradović je kazao da policija nije saslušavala ni privodila u takvim slučajevima, već je privodila opoziciju koja je ukazivala na neregularnosti.

– Krivične prijave će biti protiv svih onih koji nisu reagovali – rekao je Obradović i dodao da je reakcija policije na njihove “prijave protiv batinaških odreda” izostala zato što je “Dijana Hrkalović preuzela komandovanje”.

Navodeći da ujedinjena opozicija mora nekim drugim metodama da se suprotstavi aktuelnoj vlasti, Obradović je pozvao građane da se pridruže u subotu 22. decembra nastavku protesta i pokažu da su spremni da se bore za svoja prava, slobodu medija, izbora i da se bore protiv nasilja.

Na konferenciji za novinare predsedavajući SzS Dragan Đilas nije želeo da dogovori na pitanje novinara televizije Pink o tome da li je iznenađen odlukom Saše Jankovića da se povuče sa mesta predsednika Pokreta slobodnih građana i iz aktivnog političkog života, dok je Obradović odgovorio da predstavnici SzS ne komentarišu kolege iz opozicije već isključivo vlast.