Direktor RHMZ-a otkrio: Evo kada možemo da očekujemo PRAVI SNEG širom Srbije

Iz pojedinih krajeva ovih dana stizale su bajkovite zimske fotografije, a najviše snega, skoro pola metra, ima na Kopaoniku. U većem delu zemlje sneg se ipak nije zadržao.

Sneg
Pixabay.com

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda prof. dr Jugoslav Nikolić kaže da su jučerašnje padavine uslovljene prilivom hladnog vazduha koji je strujao iznad Srbije, koji se premešta na jug i istok Balkana.

Prema informacijama RHMZ, u utorak u 14 časova visina snežnog pokrivača na Kopaoniku bila je 48 centimetara, na Zlatiboru i Tari 25, na Staroj Planini 23 i na Divčibarima oko 20 centimetara.

Što se pravog snega tiče, Beograđani tome mogu da se nadaju tek od nedelje posle podne, kada se očekuje sneg i stvaranje snežnog pokrivala visine od 10 do 15 centimetara.

Nikolić najavljuje za danas razvedravanje u većem delu Srbije.

“U četvrtak u čitavoj zemlji očekuje se naoblačenje sa kišom, u planinama sa snegom. U petak i subotu oblačno, ponegde sa kišom, u planinama sa snegom, u noćnim satima kratkotrajni sneg moguć ponegde i u nižim predelima brdsko-planinskog dela Srbije. U nedelju zahlađenje, kiša i sneg, posle podne i noću sneg u svim predelima uz stvaranje, a u planinama povećanje, snežnog pokrivača. Početkom naredne sedmice hladno sa snegom, povećanje visine snežnog pokrivača za 10 do 20 centimetara”, naveo je on za Kurir.