DISKRETAN HEROJ! Svi Beograđani pričaju o tome kako je OVAJ VOZAČ GSP-a totalni KRALJ, a evo i zbog čega

Autobus
Dnevno.rs/Petar Marković

Ovaj hrabri i pošteni radnik GSP "Beograd" svakog dana preko razglasa upozorava ljude da paze na tašne kada primeti da su džeparoši ušli u vozilo. Slično se desilo i juče...

 

– Na stanici “Južni bulevar”, oko 10 sati, na druga vrata ušla je grupa ljudi. Neposredno pošto je autobus krenuo sa razglasa se čulo: “Putnici kod drugih vrata, čuvajte novčanike”. U autobusu je krenulo komešanje i komentari “kako je vozač car”. To je trajalo sve do stanice “Franša Deperea”, gde je izašlo mnogi ljudi, a posle zatvaranja vrata, ponovo se zaorilo na razglasu: “Izašli su” – prepričao nam je mladić koji je prisustvovao ovoj sceni.

 
Aleksandra smo pronašli baš zahvaljujući njegovom nesebičnom činu koji je postao hit dana na društvenim mrežama.

Pljačke se dešavaju non-stop i zato mi ovaj razglas dobro dođe. Tri grupe džeparoša operišu na liniji 31 – kaže Živanović.

Za deset godina, koliko je na ovoj liniji, dobro je proučio i izgled džeparoša, i njihove metode.

Ulaze samo kada je autobus pun, jer se tada ni na kamerama ne vidi šta putnici rade. Pljačkaju pri ulasku i izlasku iz vozila, mahom starije ljude. Na primer, jedan od njih se pribije uz neku gospođu i viče na nju da se ne gura, a drugi joj uzima novčanik iz tašne. Taj drugi uvek u ruci nosi neku majicu ili duksericu, kojom prekrije tašnu, pa ako žena slučajno i pogleda dole, vidi samo njegovu majicu, a ne i ruku u torbi – opisuje Aleksandar, koji se u svojoj karijeri nagledao takvih slučaja.

Hrabrost nije bez cene, pa je Aleksandar imao i neprijatnih situacija.

– Jednom, nakon što sam preko razglasa obavestio putnike da paze na svoje vrednosti, sačekali su me kad sam završio smenu. Prišla su dvojica i počela da prete: „Šta ti upozoravaš ljude, šta te se to tiče!“, a ja im kažem: “Zar mi svi ovde crnčimo i sa mukom zarađujemo platu, a samo se vi našli pametni”. Tad su igrom slučaja naišla dva moja druga i oni su se razbežali, ali svejedno, ne plašim ih se – kaže Aleksandar, koga putnici često otpozdravljaju sa “svaka čast na petlji!”.

Pratio ih dok nisu bacili dokumenta

Njegova hrabrost ne završava se samo na otkrivanju pljačkaša, pa je jednom prilikom odlučio da ih prati.

– Kolega me je zamenio kod Dušanovačke pošte, baš gde su oni izašli, i ja sam krenuo za njima, ne bih li se uverio da su džeparoši. Video sam ih kako vade novac, a novčanik bacaju u stranu. Sačekao sam da odu, uzeo novčanik i preko službe 988 pronašao vlasnicu – bar da vratim dokumenta, skupo je da se ponovo vade – sleže ramenima ovaj pošteni čovek.