DJB SE PITA: “Zašto se ignoriše dan priznavanja nezavisnosti Srbije?”

Pokret Dosta je bilo upitao je zašto se ignoriše veliki istorijski jubilej kada je pre 140 godina, na Berlinskom kongresu 1878. priznata nezavisnost Srbije.

Srbija
Commons Wikimedia

DJB u saopštenju navodi da vlast u Srbiji da odsustvom obeležavanja tog jubileja sistematski radi na predstavljanju Srbije kao “zemlje gubitnika”.

“Danas je diplomatija pretvorena u sprdnju i jasno je zbog čega ovakvi ogromni jubileji prolaze bez adekvatnog i dostojanstvenog obeležavnja i proslavljanja”, naveo je DJB.

Ta stanka navodi da predsednik Srbije, za kojeg ocenjuje da koji nema nikakva ustavna ovlašćenja da pregovara o Kosovu, konstantno ponavlja da Srbija na Kosovu nema ništa, čime priprema teren za potpisivanje nezavisnosti Kosova koju je obećao Nemačkoj i drugim zapadnim partnerima. 

Berlinski kongres završen je 13. jula 1878. godine na kojem su evropske sile Nemačka, Austro-Ugarska, Rusija, Engleska i Francuska uspostavile novi odnos snaga na jugoistoku Evrope.

Revidiran je Sanstefanski mirovni ugovor zaključen između Rusije i Turske 3. marta, Srbija i Crna Gora stekle su međunarodno priznanje i znatno su proširile svoje teritorije, a Austro-Ugarska je dobila pravo da okupira Bosnu i Hercegovinu.