DNEVNI IZVEŠTAJ: Broj zaraženih u padu, troje preminulih

Ovo su najnoviji podaci u vezi sa epidemiološkom situacijom u Srbiji.

Pixabay

U Srbiji je u poslednja 24 časa na korona virus testirano 6.856 osoba, od kojih je 763 novozaraženih. Nažalost, preminule su 3 osobe, a na respiratorima se trenutno nalaze 24 pacijenta.

Podsetimo, u Srbiji je juče na korona virus testiroano 9.560 osoba, od kojih je bilo 977 novozaraženih. Nažalost, preminulo je 5 osobe, a na respiratorima su bila 26 pacijenta.

I dok se u svetu ukidaju epidemijske mere, ublažavaju pravila poseta i putovanja, 25-milionski Šangaj i dalje je potpuno zaključan.

Vlasti prijavljuju da nema novozaraženih van oblasti koje su u karantinu, u pojedinim delovima Šangaja od danas žitelji mogu da izađu napolje, ali za neke skoro 40 dana strogih mera dovelo je do ozbiljnih problema, nedostatka hrane, razdvajanja porodica, sve gorih uslova života.

“Pošto su zatvorili ceo grad, to je značilo kompletno zatvaranje za male poslove, za škole, negde čak i bolnice, mnogo ljudi se razblelo i nisu mogli da dođu do bolnice jer nisu imali dozvole”, rekao je V. L.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu Nikola Makojević kaže da će to izazvati poremećaj, pre svega u organizaciji transporta robe koja dolazi u Kinu, ali i robe koja odlazi iz Kine.

“Svakako se može očekivati poremećaj u tim lancima snabdevanja, što će svakako imati posledicu na rast cena. Između ostalog rast kineske ekonomije u poslednjih nekoliko decenija duguje izvozu pre svega jeftine ali i kvalitetnije robe na Zapad. Što je uostalom i bio početak ekonomskog rata između Kine i Zapada”, ističe Makojević.