DNEVNI IZVEŠTAJ: Brojke padaju, ali… Kon objasnio zašto se za odluku o merama ČEKA 21. JUN

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 9.296 osoba, od kojih je pozitivno 274 dok je, nažalost, 10 osoba preminulo.

Pixabay.com/Kolaž

Na respiratorima je u poslednjem danu bilo 55 pacijenata.

Podsetimo, juče je na virus korona bilo testirano 10.189 osoba, od kojih je pozitivno bilo 330. Preminulo je 11 osoba, dok je na respiratorima bilo 59 pacijenata.

“Rizik manji, ali i dalje postoji”

Epidemiolog Predrag Kon istakao je danas da je u poslednjih sedam dana broj obolelih u Srbiji smanjen na 360 dnevno, a u Beogradu na 65, što je, u odnosu na pre mesec i po dana “fantastično”.

“Međutim, virus je još uvek prisutan”, dodao je Kon i ukazao da se uzrast obolevanja pomera na mlađe.

On je ocenio da epidemiloška situacija nije ista kao što je bila, zbog vakcinacije, i dodao da je rizik sada neuporedivo manji, ali ponovo naglasio da rizik i dalje postoji.

“Nije bez veze doneta odluka da se čeka 21. jun”, rekao je Kon.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodina doktor Vladimir Petrović kaže za “Blic” da je u Srbiji registrovan porast stope reinfekcije za 25,7 odsto nakon početka dominacije britanskog soja virusa.

“To je situacija u kojoj se trenutno nalazimo”, kazao je on.

Prema zvaničnim podacima koji se svakodnevno objavljuju na sajtu covid19.rs, od marta prošle godine do danas, u Srbiji je korona virus registrovan kod više od 711.000 građana. Kovid 19 je odgovoran i za 6.834 smrtna slučaja. Koliko je života kovid 19 zaista i odneo, direktno ili indirektno, utvrđuje i Posebna komisija za analizu smrtnih ishoda uzrokovanih bolešću kovid 19.

Čini je 10 članova. Među njima je i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek koji ističe da će time biti obuhvaćeni i oni koji se nisu lečili u bolnici, a takvih, napominje, nije mali broj.