DNEVNI IZVEŠTAJ: Brojke polako padaju, ali šta će biti kada se pojavi NOVI korona soj

Najnoviji presek stanja koronavirusa u Srbiji

Pixabay.com/Kolaž

Prema najnovijim podacima u Srbiji, u proteklih 24 sata korona virusom zaraženo je još 1.318 osoba. Preminulo je još 18 pacijenata.

Testirano je 7.549 osoba.

Na respiratoru je 178 pacijenata.

Britanski soj je ušao u Srbiju – otkrio je danas Aleksandar Vučić.

Šta je britanski soj?

Mogao bi da, pored toga što se brže prenosi, bude smrtonosniji za 30 odsto, pokazuju preliminarna istraživanja iz Britanije.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da bi novi soj koronavirusa, otkriven u Britaniji, mogao da bude povezan sa višom stopom smrtnosti, ali i da su obe vakcine protiv kovida 19 koje se koriste u zemlji efikasne i protiv novih varijanti.

Glavni naučni savetnik britanske Vlade Patrik Volans potvrdio je da postoje dokazi da nova varijanta virusa nosi veći rizik od smrtnosti.

Ako uzmete, na primer, muškarce u šezdesetim godinama, prosečan rizik je da će na 1.000 obolelih, grubo rečeno, njih 10, nažalost preminuti od virusa. Sa novom varijantom, za 1.000 obolelih, moglo bi da se, prema grubim podacima, očekuje da će 13 do 14 da umre – rekao je Volans.

Novi soj virusa raširio se u više od 60 zemalja širom sveta, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija. A od danas je stigao i u Srbiju, po rečima predsednika države, ali i doktorke Tanje Janković sa Medicinskog fakuleta koja je u timu istraživača koji sekvenciraju genom korona virusa u Srbiji.

Povodom vesti da se novi soj koronavirusa pojavio i u našoj zemlji, kratak komentar je dao i zamenik direktora KC Niš, Radmilo Janković.

Jedina dobra stvar je da je, sva je prilika, da imunitet nastao vakcinacijom štiti efikasno i od ovog soja virusa. Svakako treba biti jako obazriv u svetlu zvanične informacije da se Kent soj pojavio i u našoj zemlji – kaže prof. Janković.