DNEVNI IZVEŠTAJ: I dalje ispod 1000, preminulo još sedam osoba

Pixabay.com

U Srbiji je u poslednja 24 časa na korona virus testirana 7.871 osoba, od kojih je 728 novozaraženih. Nažalost, preminulo je 7 osoba, a na respiratorima se trenutno nalazi 25 pacijenata.

Podsetimo, u Srbiji je juče na korona virus testirano 9.344 osoba, od kojih je 962 novozaraženih. Nažalost, preminule su 3 osobe, a na respiratorima su bila 24 pacijenata.

U Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji je nedavno dobio sigurnu-specijalizovanu obdukcionu salu, počele su da se rade obdukcije osoba koje su bile zaražene koronavirusom.

Naime, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) na početku pandemije, kada se malo znalo o virusu korona (SARS-CoV-2), preporučila je da se ne rade obdukcije preminulih. Većina zemalja u svetu poštovala je tu preporuku, uključujući i Srbiju.

Specijalista sudske medicine doc. dr Milenko Bogdanović kaže za Euronews Srbija da ne postoji nijedna metoda u medicini koja može preciznije da utvrdi uzrok smrti i objasni povezanost između uzročnika, odnosno infekcije virusom i smrti.

Do sada su, međutim, imali samo jednu ciljanu obdukciju kovid pacijenta koji je preminuo u kovid bolnici u Batajnici. U pitanju je bio relativno mlad čovek, bolest se kod njega brzo razvijala, a lekarima je bilo neobično zato što je brzo umro. Zbog toga su telo poslali na obdukciju da se utvrdi neposredni uzrok smrti.

“Takve obdukcije su opravdane. Posebno kada su mlađe osobe u pitanju. Obdukcijom moramo da utvrdimo da li je ta osoba imala neka lična svojstva, što je nju predisponiralo za lošiji ishod, da li je osoba umrla od nekog drugog od prirodnoh uzroka koji nema veze sa kovidom, kao što je npr. ruptura aneurizmatski izmenjene aorte i posledično iskrvarenje. To su stanja koja su životno ugrožavajuća, a koja ne moraju imati veze sa infekcijom koronavirusom. Dakle, obdukcija tome i služi – da precizno utvrdi uzrok smrti”, rekao je on.

Kod svih preminulih za koje je u Institutu zaključeno da su umrli od kovida bile su upadljive promene na plućima – zapaljenje pluća, ARDS, a kod određenog broja bilo je vidljivo stvaranje tromba (krvnog ugruška) u krvnim sudovima koje bi se moglo dovesti u vezu sa kovidom 19.