DNEVNI IZVEŠTAJ: Novi “korona presek” doneo malo IZNENAĐUJUĆE BROJKE

Prema najnovijim podacima, koronavirus u Srbiji potvrđen je kod još 67 osoba, a preminula su još 2 pacijenta. Testirano je 5.263 uzoraka. Na respiratorima je 20 pacijenata.

Pixabay.com/Kolaž

Treći talas korone je u toku. Nedelja pred nama će biti veliki test kada će se videti da li apeli imaju uspeha, poručuju epidemiolozi.

“Ako se ne budu poštovale protivepidemijske mere, za dve nedelje biće više od 500 obolelih dnevno, a kad se pređe taj broj, moguće je da će biti odlučeno da više ne bude nastave u školama i na fakultetima, već će nastava biti isključivo onlajn”, rekao je epidemilog Branislav Tiodorović.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže za RTS da je 50 odsto zaraženih iz Beograda, ali da je i u svim velikim gradovima u regionu tako.

“Naše brojke su još pod kontrolom, ali povećava se broj respiratornih infekcija u ambulantama i prošle nedelje je bilo oko 7.000 pregleda, što govori da u ove hladne dane imamo taj veliki rizik”, rekao je Radojičić.

Istakao je da vrlo važno da se kontroliše rad pre svega ugostiteljskih objekata.

Lek “remdesivir” u borbi prtov kovida od danas je dostupan i u Srbiji. 

Klinički farmakolog, profesor doktor Srđan Pešić, kaže za RTS da “remdesivir” nije čaroban lek koji će izlečiti pacijente koji su bolesni od najtežih oblika kovida, ali je drastičan napredak u odnosu na to što smo imali pre nekog vremena.

U Kragujevcu je otvoren centar za prikupljanje kovid plazme, četvrti u Srbiji, saopštio je Republički fond za zdravstveno osiguranje. Do sada su centri za prikupljanje kovid plazme radili u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.loading...