DNEVNI KORONA PRESEK: Broj zaraženih i preminulih na kakve smo navikli

U Srbiji je u poslednja 24 časa na korona virus testirano 9.560 osoba, od kojih je 977 novozaraženih. Nažalost, preminulo je 5 osoba, a na respiratorima se trenutno nalazi 26 pacijenta.

Pixabay.com

Podsetimo, u Srbiji je juče na korona virus testirano 10.500 osoba, od kojih je bilo 921 novozaraženih. Nažalost, preminule su 4 osobe, a na respiratorima su bila 22 pacijenta.

Korona virus u našoj zemlji polako posustaje, te smo prema poslednjim podacima zabeležili oko 800 zaraženih po danu, a takav trend prema najavama stručnjaka očekuje se i u narednom periodu, što znači da će brojevi iz dana u dan biti u opadanju.

Ipak, sa koronom nismo završili, ali nas prema procenama lekara očekuje mirno proleće i leto, dok ćemo jesen svakako dočekati spremniji, što zbog novih vakcina, što zbog prirodnog prokužavanja i već obavljene imunizacije.

S druge strane i u Evropi su brojevi u opadanju. Nemačka koja je do nedavno brojala oko 100.000 i više zaraženih sada ima 19.303 prema poslednjim podacima, tu je i Francuska koja je takođe beležila visoke brojeve, sada je spala na 19.810, Italija 18.380… Tu je i Austrija sa 6.227, Grčka sa 3.868… Iz tih zemalja zbog praznika, već su pristigli naši ljudi, pa nas sigurno neće iznenaditi blagi skok novozaraženih, koji prema rečima lekara neće biti zaokružen „dramatičnim skokom“.

U regionu je takođe mirnije, u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, brojke su u znatnom padu.