DNEVNI KORONA PRESEK: Ovo je broj novozaraženih u poslednja 24 sata

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 13.767 osoba, od kojih je pozitivno 1.387 dok je, nažalost 38 osoba preminulo.

Pixabay.com/Kolaž

Na respiratorima je 187 pacijenata.

Podsetimo, juče je od ukupno 14.586 testiranih, njih 1.620 je bilo pozitivno, dok je nažalost 39 osoba preminula. Na respiratorima je bilo 197 pacijenata.

Epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon istakao je da se u Srbiji situacija povodom korona virusa poboljšava, i da se smanjuje broj zaraženih, kao i broj pacijenata koji su na intenzivnoj nezi, ali da situacija i dalje nije potpuno povoljna, jer, kako kaže, i dalje imamo visok broj preminulih.

Kon kaže da se trenutno ne vidi se šta bi poremetilo pad brojki u naredne dve nedelje, dodajući da je pred nama zasigurno i dalje nastavak pada broja obolelih, što je optimistično, kada bi se uporedili sa pojedinim zemljama sveta.

– Pitanje je samo oko Omikrona, jer je potrebno vreme da se on otkrije. On je registrovan u 60 zemalja sveta, što pokazuje jedan zavidan potencijal, što znači da će vremenom zavladati čitavim svetom – priča Kon.

Kako je dodao, pojedine zemlje preventivno uvode nove mere, kako bi se sprečio nagli porast obolevanja.

– Mi imamo dobru situaciju, u školama nismo imali skok, i ne vidi se ništa sve do nekog ozbiljnijeg dolaska ljudi iz područja gde je to prisutno – navodi Kon.

Kon je objasnio da će, kada omikron stigne u Srbiju, to će verovatno biti krajem decembra.