DNEVNI PRESEK: Petoro preminulih, broj zaraženih i dalje U PADU

Najnoviji podaci o broju zaraženih koronavirusom u Srbiji.

Pixabay.com/Kolaž

U Srbiji je u poslednja 24 časa na korona virus testirano 5.641 osoba, od kojih je 628 novozaraženih. Nažalost, preminulo je 5 osoba, a na respiratorima se trenutno nalazi 25 pacijenta.

Podsetimo, u Srbiji je juče na korona virus testirano 6.856 osoba, od kojih je bilo 763 novozaraženih. Nažalost, preminule su 3 osobe, a na respiratorima su bila 23 pacijenta.

U prethodnom periodu borba protiv korone bila je prioritet, ali je zahvaljujući rendgen i skener dijagnostici zbog virusa kod mnogih pacijenata na vreme otkriven jedan od najčešćih karcinoma – rak pluća.

Davorin Radosavljević, direktor Medikalne onkologije u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, rekao je Dnevniku RTS-a da je to mala sreća u velikoj nevolji koja se zove karcinom pluća.

– Godišnje oboli blizu 5.000 ljudi u Srbiji, a gotovo isto toliko i dalje umire. Problem u celom svetu jeste što se ta bolest otkriva u poodmaklom stanju. Ono što mi viđamo u našoj kliničkoj praksi jesu takvi odmakli stadijumi bolesti, da oni limitiraju naše mogućnosti lečenja ove bolesti, koje nije operativno, već dominantno radioterapijom i hemioterapijom – kaže Radosavljević.