DOBAR KNJIGOVOĐA ZLATA VREDI: Na šta treba obratiti pažnju kod izbora agencije?

Kada imate biznis u koji ste uložili mnogo truda, vremena i novca ili tek planirate da ga razvijate, onda je veoma važno kome poveravate vođenje svog poslovanja. Pored stručnih saradnika i ljudi koji rade u vašem timu, veoma je važno da imate adekvatnu osobu za knjigovodstvene usluge.

Posao
Pixabay.com

Dobar knjigovođa je zlata vredan, jer on može usmeriti vaše poslovanje u pravom smeru i spasiti vas velikih gubitaka. Kada je u pitanju izbor knjigovodstvene agencije ili privatnog knjigovođe, važno je poverenje koje im pružate, ali i dobro poznavanje zakona i propisa, kao i računovodstveno znanje i iskustvo sa njihove strane.

Važno je da znate kome poveravate svoje poslovne podatke i najdelikatnije informacije kada je vaš posao u pitanju i zato bi trebalo obratiti pažnju na navedene činjenice.

Knjigovodstvo je jasna i precizna delatnost, a sve obaveze i prava moraju se definisati Ugovorom

Knjigovodsvene agencije su odgovorne kompanije koje raspolažu vašim novcem i kojima poveravate svoje poslovne planove i podatke. Zato je važno da sve bude jasno precizirano i definisano ugovorom, gde će detaljno biti navedene odgovornosti, obaveze i prava obe strane. Ugovor je osnovni pravni dokument u poslovanju, a na izbor knjigovodstvene agencije mogu uticati i tačke iz ugovornih obaveza.

Knjigovođa je neko ko ima veliki uticaj na tok vašeg poslovanja, naročito ako se bavi finansijskim konsaltingom i poreskim savetovanjem. Poresko savetovanje podrazumeva unapređenje vašeg poslovanja, odnosno rešavanje delikatnih pitanja kao što su: izvlačenje firme iz velikih dugova, način na koji se podmiruju obaveze prema državi, način oporezivanja i način iskorišćavanja svih olakšica i pogodnosti u skladu sa pravnom formom firme.

Knjigovodstvene agencije na prvom mestu moraju biti odgovorne

Kao što smo već naveli, knjigovodstvene agencije rade po jasnim pravilima. U poslovanju postoje rokovi za podnošenje prijava, za plaćanje doprinosa i drugih poreskih obaveza, itd. One su tačno definisane određenim rokovima, na mesečnom ili godišnjem nivou.

Knjigovodstvena agencija mora biti odgovorna i na vreme dostavljati dokumentaciju relevantnim institucijama kao što su PIO, Poreska Uprava, APR i druge i uplaćivati obaveze do jasno naznačenog datuma. Ukoliko dođe do probijanja rokova, možete se naći u velikom problemu. Zato je odgovornost knjigovostvene agencije jako bitna stavka u vašoj saradnji.

Na izbor knjigovostvene agencije utiču diskretnost i pouzdanost

Ukoliko ste u potrazi za knjigovodstvenom agencijom koja će rasti zajedno sa vašim biznisom, potražite preporuku od prijatelja ili jednostavno kucajte u Gugl pretrazi “knjigovodstvene agencije Beograd”. Pre nego što ostvarite saradnju sa nekom agencijom, ne možete da znate da li ona poštuje pravilo o diskreciji. Diskrecija i čuvanje vaših poslovnih podataka i informacija moraju biti strogo poverljivi, a to se može regulisati potpisivanjem Ugovora o poverljivosti podataka. Ipak, dešava se da informacije procure i da postanu dostupne drugim ljudima, što je kršenje zakona i vaših prava kao klijenta.

Kako biste imali manje logističkih poteškoća i bili bolje povezani, birajte knjigovodstvene agencije koje se nalaze u vašem gradu ili delu grada. U svakom trenutku možete odneti potrebnu dokumentaciju i završiti posao brzo i efikasno.

Tačnost i kvalitet usluga knjigovostvene agencije

Posao knjigovođe zahteva preciznost i analitičnost. Podaci moraju biti tačni i precizni, kako bi i kasniji izveštaji i obračuni bili tačni. Za kvalitetan finansijski izveštaj koji dobijate na kraju godine i koji predstavlja izveštaj o vašem poslovanju, morate imati profesionalnog knjigovođu. On mora da poznaje materiju vašeg biznisa, zakone koji su podložni promenama, ali i da bude pedantan, tačan i precizan u izradi svih izveštaja.

Pravi savet u pravom trenutku od finansijskog savetnika

Kada vaše poslovanje upadne u krizu i imate gubitke koje ne znate kako da rešite, potreban vam je finansijski savetnik koji vas može spasiti bankrota. Te osobe su finansijski konsultanti koji su najčešće vlasnici knjigovodstvenih agencija ili rade za određenu agenciju.

Finansijski savetnik može vam uštedeti mnogo novca, a zahvaljujući velikom iskustvu i poznavanju zakonskih propisa, može pronaći način i plan kako da izađete iz kriznog perioda. Finansijski savetnici najčešće rade sa velikim firmama koje imaju veliki godišnji obrt novca i žele da se osiguraju od rizičnih ulaganja.

Iz svega navedenog zaključujemo da je u današnje vreme najbitnije za poslovanje napraviti dobar izbor knjigovodstvene agencije, imati dobrog pravnog savetnika, ulagati u digitalni marketing (optimizaciju sajta, oglašavanje na društvenim mrežama, e-mail marketing, itd) i oslanjati se na dobar tim saradnika.