DOBRA VEST ZA RODITELJE: Od decembra LAKŠA PROCEDURA za refundaciju novca za PRIVATNE VRTIĆE

vrtic
pixabay.com

Gradski sekretar Beograda za obrazovanje i dečju zaštitu, Slavko Gak kazao je danas da roditelji čija deca idu u privatne vrtiće, od 1. decembra neće morati da svakog meseca podnose zahteve za refundaciju novca, već će to raditi jednom, a zahtev će trajati dok traje rešenje o refundaciji.

 

Gak je danas privatnim predškolskim ustanovama u Beogradu, koji su u sistemu refundacije dela troškova boravka dece u privatnim vrtićima, predstavio novi obrazac po kojem će procedura refundacije novca biti pojednostavila za vrtiće i za roditelje.

On je kazao da su do sada roditelji do 14. u mesecu morali da plaćaju privatan vrtić, dok je Grad refundirao 80 odsto novca oko 20. u mesecu i dodao da će pojednostavljivanjem procedure nadoknada biti isplaćivana u prvoj polovini meseca.

To je prvi korak ka pojednostavljenju procedure, a potpuno pojednostavljenje će se postići digitalizacijom svih zahteva kako bismo naredne godine došli do toga da roditeljima u prvoj polovini meseca uvek vratimo refundaciju – kazao je Gak u Gradskoj upravi.

Gak je rekao da od februara, marta meseca sledeće godine očekuju da potpuno bude digitalizovan postupak i da se u prvoj polovini svakog meseca dodje do toga da roditeljima bude refundiran novac.

Cena privatnih vrtića u Beogradu je oko 27.950 dinara, a onda Grad Beograd na mesečnom nivou refundira oko 22.350 dinara, odnosno 80 odsto od ekonomske cene koju plaćaju roditelji – objasnio je on.

Gak je kazao da će novom procedurom privatni vrtići slati online izvod iz banke i potvrdu o dolaznosti deteta u vrtić, a onda će Grad isplatiti nadokadu za boravak dece u privatnim vrtićima, što će, kako je ocenio, ubrzati ceo proces.

On je dodao da je Grad Beograd 2015. godine pokrenuo projekat sa privatnim vrtićima koji daje dobar rezultat i dodao da se radi na tome da se pojednostavljivanjem procedure roditeljima što pre vrati refundacija.