DOBRE VESTI IZ BUS PLUSA: Uskoro ćete moći da plaćate prevoz PLATNIM KARTICAMA, EVO I KAKO!

Bus plus kartica
Dnevno.rs/Petar Marković

Mogućnost beskontaktne kupovine karata za prevoz predstavlja nadogradnju postojećeg sistema za kupovinu karata i Beograd će, uvođenjem ove usluge, biti među nekoliko gradova u svetu u kome će ona biti omogućena.

 

Do kraja ove godine građani će javni gradski prevoz moći da plaćaju i putem platnih kartica. Plaćanje prevoza će biti omogućeno zahvaljujući Mastercard beskontaktnoj platnoj tehnologiji, a kupovina karata će se obavljati prislanjanjem same kartice na validator.

Kako bi ova platna opcija bila moguća, u svim vozilima u toku je zamena odnosno nadogradnja validatora novim fukcijama. Ovaj proces sprovode partneri na projektu – BusPlus i AIK Banka, a obavlja se tempom koji ne ometa letnji plan vožnje. Nakon nadogradnje validatora, građani će moći da koriste kako postojeće BusPlus kartice, tako i Mastercard beskontaktne kartice na isti način kao što i sada validiraju svoje karte za prevoz, odnosno, biće potrebno da prislone karticu direktno na ekran validatora i da sačekaju par sekundi da svetlosni i zvučni signal označe uspešnu validaciju. Ova tehnologija osigurava da se beskontaktna plaćanja obavljaju brzo, sigurno i jednostavno, a zahvaljujući višeslojnoj zaštiti, naplaćuje se samo cena jedne karte čak i onda kada se kartica prisloni više puta na validator.

Uvođenjem dodatne funkcionalnosti putem dodatnog kanala koji će korisnicima prevoza biti na raspolaganju, omogućen je prijem svih Mastercard beskontaktnih kartica bilo da su izdate od domaćih ili stranih banaka. Ističemo da će funkcionisanje biti slično plaćanju putem NFC tehnologije mobilnih telefona. Važno je i to da će nadogradnja validatora u vozilima obezbediti bolji kvalitet usluge za korisnike prevoza – ističe Veljko Vlahović, direktor kompanije Apex Solution Technology.