DOBRO DOŠLI U SRBIJU! Na trasi Koridora 10 umesto šupe SRUŠILI kuću učiteljice u penziji

Selo
Wikipedia/Planinski Vihor

Na trasi Koridora 10 nedaleko od Pirota umesto pomoćnog objekta srušena je kuća učiteljice u penziji Mice Đorđević.

 

Ilustracija

Učiteljica već pet godina vodi spor s Koridorima Srbije oko eksproprijacije imanja.

U međuvremenu, Đorđevićeva je, kako kaže, ostala bez prilaznog puta i vode i morala je da se iseli i plaća stan u Pirotu.

Đorđevićeva je istakla da je iz te kuće, u kojoj je živela dve decenije, morala da se iseli, dok su iz Koridora Srbije saopštili da je izvođač radova u obavezi da vlasniku nepokretnosti “nadoknadi svaku eventualno pričinjenu štetu na nepokretnostima, ukoliko nadležni utvrde da je došlo do štete”.

Ona je rekla da je već pet godina “u postupku rešavanja ovog problema” i da se obraćala mnogim institucijama i tražila pomoć.

“I pored pritužbi, u Koridorima i Putevima Srbije su rekli da ima ekonomskih uslova za život. Ne bih mogla ovde da živim bez vode i morala sam da se iselim”, rekla je Đorđevićeva.

Njena pravna zastupnica Ljiljana Spasić Manić rekla je da je u toku upravni postupak koji se odnosi na eksproprijaciju.

Prema njenim rečima, Đorđevićeva nije mogla da živi u kući tako da je morala je da se iseli.

“Nekoliko godina vodimo postupak da se izuzme ostatak parcele, međutim, ne nalazimo na razumevanje, jer Putevi Srbije kao korisnici eksprorijacije uvek tvrde da postoji ekonomski interes da se ostatak parcele koristi”, kazala je Spasić Manićeva.

Ona je dodala da će podneti krivičnu prijavu kako bi se utvrdilo ko je načinio štetu, kao i tužbu za naknadu štete.

U saopštenju Koridora Srbije se navodi da su obavešteni da je podizvođač radova prilikom građevinskih radova ugrozio statiku na objektu čiji je Đorđevićeva vlasnik i da se srušio jedan zid kuće.

”Reč je o kući koja je bila trošna, ruinirana i niko nije stanovao u njoj duže vreme. Kuća se nalazila van pojasa eksproprijacije i podneti zahtev po članu 10 zakona o eksproprijaciji je bio svojevremeno odbijen”, kaže se u saopštenju.

Koridori Srbije su naveli i da su na teren poslali veštaka radi utvrđivanja eventualne štete i da uviđaj obavljen 27. maja, ali da nalaz veštaka još nisu dobili.