DODELA OSKARA VIŠE NIKADA NEĆE BITI ISTA! Akademija skraćuje ceremoniju i uvodi NOVU KATEGORIJU

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka saopštila je da će skratiti godišnju ceremoniju dodele prestižnog Oskara, zbog kritika da predugo traje, i uvešće novu kategoriju nagrade za najpopularniji film godine, jer je akademija redovno kritikovana zbog elitizma.

oskar
Beta

“Promene stižu”, navela je na Tviteru američka akademija koja dodeljuje Oskare na svečanim ceremonijama koje običnu budu održane krajem februara ili početkom marta.

Ovogodišnje, 90. izdanje dodele, održano 4. marta 2018. trajalo je tačno tri sata i 54 minuta, što je daleko od rekorda 2002. godine kada je ceremonija trajala četiri sata i 20 minuta.

Akademija želi da ceremonije ne traju duže od tri sata tako što će neke nagrade biti dodeljene tokom reklama i neće biti uživo prenete.

Zbog kritika da je akademija elitistička sa izborom filmova, odlučeno je da bude uvedena nova kategorija za najpopularniji film godine.

Akademija će od 2020. godine organizovati dodelu početkom, a ne krajem februara, jer je takođe bila na meti kritika da se dodela održava mnogo kasno, čak dva meseca posle dodele druge velike filmske nagrade, Zlatnog globusa.

Naredna, 91. ceremonija biće održana 24. februara 2019, dok će 92. ceremonija biti 7. februara 2020. godine umesto 23. istog meseca kako je ranije navedeno.