DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI 2021. GODINU: Svet priča o koroni, ali bilo je tu i LEPIH VESTI

Borba protiv koronavirusa zajednički je imenitelj za skoro sve zemlje sveta. O tome šta je još obeležilo 2021. godinu na različitim svetskim merdijanima govore dopisnici i saradnici RTS-a iz Čikaga, Milana, Perta, Moskve i Toronta.

Pixabay.com

Aleksandar Žigić iz Čikaga, koji se trenutno nalazi na odmoru na Floridi, ističe da je godina na isteku za Amerikance bila neobična na mnoge načine, ne samo zbog epidemije koronavisusa i stupanja na dužnost novog predsednika Džozefa Bajdena.

Pre svega, kako ističe Žigić, inlfacija je na najvišem nivou u poslednjih 40 godina – naročito rastu cene benzina, prehrambene robe, struje, gasa, odeće, zdravstvenog osiguranja.

Žigić podseća na tradicionalni vatromet na njujorškom Tajms skveru kojim se proslavlja ulazak u Novu godinu. Većina gradova organizovaće vatromete dok će samo oni najveći, poput Njujorka i Majamija, prirediti i koncerte.

I srpska dijaspora prirediće svoj novogodišnji program u Čikagu, gde će gostovati pevači iz Srbije, ali na nekim mestima koncerti su otkazani zbog malog intetresovanja.

Žigić ukazuje na činjenicu da je Florida postala jedna od najpopularnijih saveznih država u SAD pošto su vlasti veoma liberalne kada je u pitanja epidemija koronavirusa.

“Ovde se nigde ne nose maske, guverner Desanits je otvorio državu zbog turizma, a restrikcija gotovo nema. Cene kuća mnogo su niže nego, na primer, u Kaliforniji, a mnogi Amerikanci imaju mogućnost da rade onlajn sa Floride bez obzira gde im je sedište kompanije”, objašnjava Žigić.

Mnogi letovi širom SAD otkazani su jer virus hara među kabinskim osobljem, a američko Ministarstvo zdravlja izašlo je u susret avio-kompanijama pa je obavezni karantin skraćen na samo pet dana.

Podseća da je veliki broj građana vakcinsan, ali ima i onih koji se još nisu imunizovali. U Čikagu se nedeljama čeka na buster doze. Univeriteti opet prelaze na onlajn nastavu, insistirajući da studenti budu vakcinisani i trećom dozom, navodi Žigić.

Pixabay

Italija Novu godinu dočekuje sa još strožim epidemijskim merama. Od građana se zahteva posedovanje superzelene propusnice za skoro sva mesta i aktivnosti, kao i za gradski prevoz. Ko nije vakcinisan, u Italiji više ne može da vodi normalan život.

Sanju Lučić, dopisnica RTS-a iz Milana, kaže da je atmosfera u Italiji sve samo ne praznična, budući da je vanredna situacija produžena do 31. marta.

“Uvođenjem superzelene propusnice, nevakcinisani ne mogu ni u jedan zatvoreni prostor, a sad ni na otvoreni”, dodaje Lučićeva.

Ukazuje na to da su dekretom Vlade Italije proslave Nove godine zabranjene. Italijani večeras mogu da budu kod kuće ili da budu u restoranima, gde se rezervacije masovno otkazuju.

Lučićeva kaže da će Italijani pamtiti 2021. godinu po vakcinaciji, koja je počela pre tačno godinu dana, od kada je oko 70 odsto građana imunizovano.

Kao značajni događaji na Apeninskom poluostrvu ističu se: Zlatni globus pevačice Laure Poznini, pobeda na Evroviziji grupe Maneskin, kao i titula evropskih prvaka italijanskih fudbalera.

Tu je i, kako dodaje, dosta zlatnih medalja na Olimpjskim igrama u Tokiju, a kao veliki uspeh doživljena je zlatna medalja odbojkašica na Evropskom prvenstvu, gde su, kako u Italiji kažu, konačno pobedile “crnu beštiju”, reprezentaciju Srbije.

“Đorđo Parizi dobitinik je Nobelove nagrade za fiziku, po birtanskom magazinu Ekonomist, Italija je zemlja godine najviše zaslugom novog premijera Marija Dragija”, kaže Sanja Lučić.

Prema njenim rečima, godinu na izmaku u Italiji su obeležili i protesti protiv epidemijskih mera, pad žičare u Lombardiji, kada je poginulo 14 osoba, erupcija Etne.

Printscreen Youtube/Eurovision Song Contest

Novinar Mato Pavićević, urednik australijske televizije, koja emituje program i na srpskom jeziku, TV MIS, kaže da je na tom Srbiji dalekom konitinentu godinu obeležila pandemija kovida sa veoma strogim merama.

Podseća da su od prvog naleta pandemije vlasti izdvajale ogromna sedstva kako bi se održala ekonomija.

Pavićević iz Perta u saveznoj državi Zapadna Australija naglašava da je vakcinacija na najvišem mogućem nivou, sa 93 odsto datih prvih doza i 81 odsto drugih, kao i da teku pripreme za davanje buster doze.

Ističe da svaka savezna država ima svoja epdemijska pravila i da je Zapadna Australija potpuno zatvorena sa 13 novozaraženih, a da je u Novom Južnom Velsu i Sidneju, i pored 22.000 inficiranih, sve otvoreno.

Govoreći o proslavi Nove godine, Pavićević kaže da će svaka savezna država ponaosob u poslednjem trenutku odlučiti o tome.

Kao kuriozitet, Pavićević ističe da, zbog zabrane putovanja između australijskih država, nacionalna avio-komapnija “Kvantas” iz Sidneja organizuje letove do južnog pola i nazad.

Ukazuje na to da se klimatske promene osećaju, ponovo je stiglo leto i izdata su upozorenja na požare, koji su obeležili i početak godine na izmaku. Potom su, dodaje, usledile poplave u Sidneju.

Veliki broj stanovnika je referendumom, pre 30 godina, odlučio da britanska kraljica ostane šef države, a nju predstavljaju guverneri saveznih australijskih država.

Prema njegovim rečima, smrt princa Filipa, vojvode od Edinburga, dala je krila republikanskim snagama u Australiji koje su počele da agituju za novi referendum o raskidu sa britanskom krunom.

pixabay.com

Dopisnik Večernjih novosti iz Moskve Branko Vlahović kaže da će se 2021. godina u Rusiji pamtiti po rekordnom broju zaraženih i umrlih od koronavirusa.

Dodaje da većina ovdašnjih novinara kaže da će se pamititi i po tome što su svi učili da žive pod maskama. Navodi da je izgrađeno mnogo novih bolnica, kovid odeljenja, ističući da su kovid brojke zastrašujuće i da je od početka epidemije u Rusiji umrlo 625.000 ljudi.

Veliki broj je i testiranih, pa je, kako kaže, jedno vreme bilo više od 30.000 novozaraženih na dnevnom novou, što bi ponovo moglo da se očekuje zbog novog, omikron soja.

Politički život obeležili su zategnuti odnosi sa Vašingtonom.

“Atmosfera je loša, a dokaz za to je da je u sinoćnjem razgovoru predsedik SAD Džozef Bajden pretio svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu novim sankcijama, dok je ruski predsednik rekao da bi u tom slučaju to moglo da dovede do potpunog prekida diplomatskih odnosa”, napominje Vlahović.

Pixabay

Novinarka iz Toronta Biljana Tucakov kaže da će u tom kanadskom gradu drugi put uzastopno proslava ulaska u Novu godinu biti otkazana, a ovog puta zbog širenja novog soja koronavirusa, omikrona.

Stanovnici Toronta desestominutni vatromet moći će, osim u dirketnom televizijskom prenosu, da vide iz različitih delova grada, a u nastavku programa gledaće već snimljene nastupe lokalnih umetnika.